Din vara anului 2012 se derulează la Tribunalul Timiş procesul de insolvenţă în care se încearcă recuperarea datoriilor de la defuncta echipă Politehnica Timişoara. Cu toate acestea, abia în acest an Primăria Timişoara şi-a amintit că are şi ea bani de recuperat, şi s-a înscris în masa credală, după ce a apărut informaţia că se vor face plângeri penale pe această temă.
Înscriere în masa credală după doi ani
Epilogul poveştii fostei echipe de fotbal Politehnica e în derulare de aproape doi ani, la Tribunalul Timiş, sub forma unui proces de insolvenţă al cărui final nu e greu de anticipat. De regulă, cauzele de insolvenţă trebuie soluţionată rapid, pentru a mai exista o şansă cât de mică de recuperare măcar parţială a datoriilor. În cazul de faţă, după ani de zile de cofinanţare din bani publici a fostei echipe de fotbal, în urmă a rămas un şir lung de datorii. Care, probabil, vor fi stinse de la buget, dacă se va constata, cu o probabilitate destul de mare, că nu se mai poate recupera nimic de la fosta societate care a administrat clubul de fotbal timişorean.
Masa credală, adică toţi cei care mai speră să recupereze banii datoraţi de fosta societate, este stufoasă. Principali creditori sunt, după cum era de aşteptat, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş, care speră să recupereze datoriile rămase către bugetul de stat de fosta societate, şi Consiliul Judeţean Timiş, mai precis Direcţia de Prestări Servicii Timiş, care e greu de imaginat că mai speră recuperarea chiriei datorate de către fosta Poli pentru utilizarea stadionului „Dan Păltinişanu”. Culmea e că, deşi dăduse destul de mulţi bani la fosta echipă, la concurenţă cu CJ Timiş, Primăria Timişoara nu s-a înscris în prima fază la masa credală. A făcut acest lucru abia în acest an, după mai bine de doi ani de derulare a procesului.
Astfel, la unul dintre ultimele termene ale procesului din acest an Tribunalul Timiş a constatat “cererea de depunere a creanţei Municipiului Timişoara- Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara, ca fiind în termen” şi a admis cererea de repunere în termen formulată de creditorii Municipiul Timişoara – prin primar şi Consiliul Local al Municipiului Timişoara.
Este bizar faptul că abia cum Primăria Timişoara şi-a amintit că are bani de recuperate de la fosta echipă d efotbal, administrată de omul de afaceri Marian Iancu. Probabil că revelaţia are legătură cu controalele Curţii de Conturi, sau de anunţul făcut conform căruia se pregătesc nişte plângeri penale, în cazul în care Primăria Timişoara uită definitiv că mai are bani de recuperate de la fosta echipă Politehnica Timişoara.
“Nu este normal ca în acest proces de insolvenţă Consiliul Judeţean să se înscrie în masa credală, şi Primăria Timişoara nu”, spune avocatul Carmen Obîrşanu.
Speranţe mici de recuperare
Chiar şi aşa, se poate anticipa de pe acum se va mai putea obţine în urma acestei proceduri prelungite de insolvenţă. Un indiciu e şi faptul că instanţa a trebuit să ceară imperativ societăţii ajunse în insolvenţă să-şi timbreze o cerere depusă la dosar cu 120 de lei taxă judiciară de timbru şi 0,3 lei timbru judiciar, sub sancţiunea anulării acesteia. Procedura, în loc să se simplifice şi să se apropie de soluţionare, s-a complicat, prin contestaţiile făcute legate de masa credală. Culmea e că şi societatea în sine a contestat felul în care a fost constituită masa credală pentru propria insolvenţă, solicitându-se studiul contestaţiilor depuse de creditori la tabelul preliminar de creanţe.
Cu sau fără prelungirea procesului, probabil că deznodământul va fi acelaşi. Fostul club nu a avut un patrimoniu mare, folosind baza de antrenament şi stadionul primite de la CJ Timiş. Deci, chiar dacă patrimoniul acesteia nu a fost înstrăinat, nu sunt speranţe prea mari de recuperare a datoriilor rămase de la societatea ce a administrat echipa fanion a Timişoarei.
Chiar şi aşa, ar fi fost inacceptabil ca Primăria Timişoara să renunţe la sumele pe care fostul club timişorean i le datora.
Ultimele comentarii