Parlamentar Cornel Sămărtinean: „Ministrul Ioan Rus visează mii de kilometri de autostradă și Masterplanuri futuriste. Timișul și Timișoara nu-i apar în acest vis”

Diapozitivul 1Megaproiectul de infrastructură rutieră numit Masterplanul General de Transport, document ce stabileşte priorităţile de infrastructură ale României pentru următorii 15 ani, nu include, însă, Timişul şi Timişoara. Un deputat PDL de Timiş îi acuză pe parlamentarii PSD din Timiş că, votând un proiect care exclude total Timișoara și cele mai importante proiecte de infrastructură din județ, ori nu-și dau seama că sunt penibili, ori nu le pasă.

 

Deputatul PDL de Timiş Cornel Sămărtinean atrage atenţia că doar proiectele incluse în Masterplan vor putea fi finanţate, deci Timişul şi Timişoara, nefiind incluse în acest Masterplan, nu pot spera la niciun ban. În plus, spune Cornel Sămărtinean, finanţarea se face doar din fonduri europene – finanțarea certă a realizării Masterplanului fiind doar cea din partea UE, pentru că finanțarea de la bugetul național nu există. “Anul acesta, Guvernul României a reușit «performanţa» nu numai să taie investițiile de la bugetul național, ci să taie și co-finanțările proiectelor europene. Guvernul României nu este în stare să finanțeze constant nici măcar acei 15 – 25% obligatorii pentru a putea primi 75 – 85% fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană”, declară Cornel Sămărtinean.

Cornel SamartineanAcesta spune despre premierul Victor Ponta că, după trei ani în care a pierdut finanțări de trei miliarde de euro, din cauza incompetenței Guvernului pe care îl conduce, vrea acum asumare politică, în Parlament, pe Masterplanul în infrastructură. “Toți reprezentanții PSD din Guvern sau Parlament au anunțat, pe toate canalele de comunicare, mândri și entuziasmați, marea realizare a Guvernului. Pe hârtie. Nu este pentru prima dată când se fabulează pe acest subiect. Nu am uitat cum Şova și Ponta, înainte de alegeri, au prezentat planuri fantasmagorice de autostrăzi, de mii de kilometri, trase doar cu pixul pe hartă, pentru că în acești ani de guvernare nu s-a materializat nimic. Mai mult, aceste planuri erau în totală contradicție cu logica și bunul-simț”, acuză deputatul democrat-liberal. 

Cornel Sămărtinean declară, însă, că nu este o surpriză „minciuna din care acest Guvern a făcut politică de stat”, surpriza venind, din punctul său de vedere, de la reprezentanții PSD din Timiș în Parlament: „Ori nu-și dau seama că sunt penibili când promovează un Masterplan de transporturi care exclude total Timișoara și cele mai importante proiecte de infrastructură din județ (centura ocolitoare a municipiului Timișoara, Centrul Regional Intermodal Remetea Mare etc), ori nu le pasă decât să facă frumos în fața șefului de partid”.

Deputatul Cornel Sămărtinean trage astfel un nou semnal de alarmă, pentru că Timişul şi Timişoara nu se regăsesc în Masterplanul General de Transport. „Județul Timiș este din nou exclus din viitoarele finanțări în domeniul infrastructurii ale Guvernului Ponta. Centura de sud, centura de vest, racordul la autostradă, nici urmă. Realitatea este că doar un sfert din centura de ocolire a municipiului Timişoara, între Calea Lugojului şi Calea Aradului, a fost realizată. Iar acest tronson a fost inaugurat în perioada guvernării PDL”, mai spune deputatul democrat-liberal. De atunci şi până în prezent, celelalte porţiuni de centură fiind doar „alte promisiuni deşarte” din lungul şir de minciuni electorale ale Guvernelor Ponta 1, 2 şi 3.

Print Friendly, PDF & Email