30 de milioane de euro, investite de Universitatea de Vest Timişoara, în cercetare și resurse umane

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyUniversitatea de Vest Timişoara anunţă că investește 30 de milioane de euro în cercetare și resurse umane. Prin intermediul unor proiecte câștigate prin competiție națională și internațională.

 

În anul 2014, Universitatea de Vest din Timișoara a derulat 71 de proiecte câștigate prin competiție, cu durata de implementare cuprinsă între doi şi patru ani, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 30 de milioane de euro, anunţă, printr-un comunicat trimis redacţiei, Departamentul de Comunicare, Identitate şi Imagine Instituţională al UVT. Dintre aceste proiecte, 40 sunt de cercetare, naționale și internaționale, în valoare de aproximativ opt milioane de euro, 29 sunt proiecte de tip POSDRU, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, iar două dintre proiecte, în valoare de zece milioane de euro, sunt centrate pe dezvoltarea infrastructurii de cercetare.

Dintre proiectele POSDRU, șase au drept scop susținerea cercetării doctorale și postdoctorale. „Acoperind o listă comprehensivă de domenii (științele naturii, științe exacte, științe umaniste și socioeconomice, drept, științe economice) ele asigură finanțarea necesară pentru un număr de 108 doctoranzi și 62 de post doctoranzi”, declară Florin Jurcă, de la Departamentul de Comunicare, Identitate şi Imagine Instituţională al UVT.

Un alt grup, de opt proiecte POSDRU, este cel de legat de “Tranziția de la școala la o viață activă”. Acestea au în vedere un grup țintă de 3.300 de studenți, din care 980 vor fi trimiși în practică, și 1.700 vor beneficia de premii/subvenții.

Florin Jurcă mai spune că din cadrul Programului Cadru 7 au fost finanțate, direct de la Bruxelles, opt proiecte, printre care figurează şi programul Host (High Performance Computing Service Center), proiect coordonat de Departamentul de Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, în valoare de 1.8 milioane euro. „Acesta a presupus extinderea infrastructurii de calcul de înaltă performanță (HPC) cu un cluster GPU, crearea a cinci poziții noi de cercetare și deschiderea unor direcții noi de cercetare pe baza infrastructurii HPC (clusterul INFRAGRID, supercalculatorul BlueGene/P și clusterul GPU)”, mai transmit reprezentanţii Departamentului de Comunicare, Identitate şi Imagine Instituţională al UVT.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, declară că sumele accesate prin competiții naționale și internaționale sunt considerabile și asigură cercetătorilor cadrul necesar desfășurării activității la un nivel apropiat de cel al UE. „Reușim, astfel, să ne dezvoltăm infrastructura de cercetare și să stimulăm tinerii noștri specialiști a produce rezultate în temele pe care le studiază. Consider că este mereu loc de mai bine și vom continua să aducem fonduri din orice surse posibile, pentru a rămâne competitivi pe plan internațional”, mai spune Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email