Un senator USR, către parlamentarii PSD şi ALDE de Timiş, în problema transportului pe Bega: „Dacă doriți să dovediți că vă pasă cu adevărat de Timișoara, aveți ocazia să o faceți”

Mai sunt vreo patru luni până când Primăria Timișoara ar putea pierde finanțarea europeană de şase milioane de euro, primită în cadrul proiectului de reabilitare a malurilor Canalului Bega. Senatorul USR Nicu Fălcoi face un apel către toţi parlamentarii să ajute la inițierea și trecerea proiectului de lege sau a OUG-ului necesar.

 

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, zilele trecute, că a depus plângere în instanță pentru a obliga Guvernul și două ministere, respectiv al Apelor şi Pădurilor şi al Justiţiei, să înființeze Administrația Căii Navigabile a Canalului Bega. Şi asta pentru că, dacă până la sfârşitul lunii iunie, nu se va da drumul transportului în comun cu vaporașele pe Bega, Primăria va pierde finanţarea europeană de şase milioane de euro pentru acest proiect.

Primăria a cumpărat deja vaporaşe, dar acestea nu fi incluse în sistemul de transport în comun, pentru că nu există o autoritate navală care să gestioneze situația. „Trebuie adăugate cinci cuvinte, cu prepoziții cu tot, în articolul 4 al Legii de organizare și funcționare a Ministerului Apelor și Pădurilor, lucru care nu s-a făcut”, declara, la începutul lunii februarie Nicolae Robu. Autorităţile guvernamentale, însă, tergiversează cererile de rezolvare a acestei probleme.

La jumătatea lunii februarie, Ministerul Apelor și Pădurilor a fost interpelat şi de senatorul USR de Timiş Nicu Fălcoi, care a întrebat în ce stadiu se află documentația necesară modificării Legii de funcționare a acestui minister, astfel încât să permită preluarea atribuțiilor de coordonare a navigației pe Bega de către Administrația Națională Apele Române. Ministrul Ioan Deneș i-a comunicat ieri (luni, 19 martie – n.r.) că demersul inițiat nu a fost finalizat, spune Nicu Fălcoi. Cauza ar fi reprezentată de un aviz cu observații primit în cursul procesului de avizare interministerială din partea Ministerului Justiției şi necesitatea unui proiect de lege, pentru a răspunde reglementărilor constituționale referitoare la caracterul inalienabil al bunurilor aflate în proprietate publică.

Cum intervalul rămas până când Primăria Timișoara ar putea fi pusă în situația de a returna finanțarea europeană primită în cadrul proiectului de reabilitare a malurilor Canalului Bega, senatorul Nicu Fălcoi anunţă că a adresat ieri un apel tuturor parlamentarilor.

„În baza unui proiect finanțat din fonduri europene, Municipalitatea din Timișoara a achiziționat mai multe vaporașe destinate transportului de pasageri și navigației pe Canalul Bega. Ulterior s-a aflat că, din pricina neclarităților legate de regimul juridic al Canalului Bega și a dubiilor legate de cui ar trebui să-i aparțină viitoarea Administrație a Căii Navigabile a Canalului Bega (să fie, adică, în subordinea Ministerului Transporturilor sau să funcționeze sub coordonarea Ministerului Apelor și Pădurilor), circulația acestor vaporașe pe Bega este, practic, imposibilă”, a explicat în Parlament Nicu Fălcoi.

Reamintind că despre posibilitățile legale de înființare a acestei administrații s-a tot vorbit multă vreme, într-un veritabil ping-pong al declarațiilor făcut între reprezentanții autorităților locale și județene și cei ai unor ministere. Rezultatele acestor declarații, însă, au tot întârziat să apară.

Periclitată de această tergiversare este însăși soarta finanțării europene a proiectului. În joc se află şase milioane euro bani europeni, care au fost utilizați pentru reabilitarea malurilor Canalului Bega și pe care, dacă proiectul eșuează, Municipalitatea va trebui să îi returneze. Probabil că nu este acum momentul potrivit să căutăm vinovați și responsabili. Deși e lesne de înțeles, la o analiză atentă, că vinovățiile și responsabilitățile sunt foarte împărțite. Adresez, pe această cale, un apel colegilor noștri parlamentari din PSD și ALDE, cărora le solicit să-și folosească puterea de convingere și influența conferită de majoritatea politică pe care o dețin și să ajute la inițierea și trecerea proiectului de lege sau a OUG-ului necesar”, le-a transmis parlamentarilor senatorul Nicu Fălcoi.

Acesta a mai spus că ar iniția el acest proiect, dar, fiind în Opoziție, șansele de a-l trece sunt foarte mici sau chiar inexistente, prin urmare, le-a solicitat să-l inițieze parlamentari ai Puterii.

Dacă doriți să dovediți că vă pasă cu adevărat de Timișoara, acum aveți ocazia să o faceți, sprijinind parcurgerea cu maximum de celeritate a tuturor pașilor necesari. Știu că timpul rămas e foarte scurt, dar dacă v-ați implica în rezolvarea acestei probleme cu toată determinarea, n-ar fi imposibil să avem, înainte de finalul acestei sesiuni parlamentare, fie OUG-ul necesar, fie proiectul de lege adoptat. Și în felul acesta finanțarea europeană (periclitată acum de numeroasele nesăbuințe comise inclusiv de către inițiatorul proiectului) ar putea fi salvată”, a mai transmis Nicu Fălcoi.

Print Friendly, PDF & Email