Trei laureați Nobel vor conferenţia la Timişoara, în anul Capitalei Culturale

Scriitorul Orhan Pamuk şi oamenii de ştiinţă Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage sunt invitați de Universitatea de Vest din Timișoara să conferenţieze în cadrul seriei de evenimente „La UVT, cultura este capitală!”.

 

Universitatea de Vest din Timișoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, prin agenda de evenimente dedicate întregii comunități, gupate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”. În seria acestor evenimente, în prima parte a acestui an, UVT va găzdui trei întâlniri excepționale, cu personalități majore ale artei și științei mondiale, laureați ai premiilor Nobel din domeniul literaturii și chimiei. Celor trei personalități ale culturii și științei internaționale li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT, în ceremonii cu specific academic și public cu reverberații din cele mai aparte.

La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2006, va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timișorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local. Orhan Pamuk este considerat ca unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. În cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

Tot în luna aprilie, cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în 1987, membru de onoare al Academiei Franceze, va fi prezent la UVT pentru o întâlnire pusă sub semnul pasiunii pentru știință. Academicianul francez a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor. Acordarea distincției a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit, în 1969, molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuși chimici, în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

De asemenea, cercetătorul Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul comunității academice a UVT, pentru o dezbatere care aduce tot cunoașterea științifică în prim plan, într-un mod cu adevărat contemporan. Personalitate de prim rang din domeniul cercetării chimice, Jean-Pierre Sauvage a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Chimie datorită contribuțiilor aduse, alături de alți doi cercetători, în studierea unui complex de două molecule interconectate în formă de inel.

„Ca spațiu academic de înaltă performanță, Universitatea de Vest din Timișoara își asumă un rol major în comunitatea timișoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureați ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, național și european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferințe, workshop-uri și producții valoroase”, declară rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Datele punctuale pentru cele trei evenimente vor fi comunicate public din timp, ca momente de interes deosebit și de vizibilitate în comunitate. Aceste evenimente fac parte din Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, fiind finanțate de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email