Teatrul German din Timişoara închide Capitala Culturală Europeană cu două spectacole

Secvenţă din „Dragonul”. Foto: TGST

Livada de vișini și Dragonul sunt spectacolele pe care Teatrul German de Stat Timișoara le pune în scenă la sfârşitul acestei săptămâni, în cadrul evenimentelor care marchează închiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii la Timișoara.

 

Timișoara, Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023 își va încheia anul de transformare cu o serie de evenimente care se vor desfășura între 7 și 10 decembrie. „Această celebrare cu multiple fațete urmărește să încapsuleze bogăția și impactul călătoriei culturale întreprinse de-a lungul anului. Spectacolele curatoriate, discursul intelectual și actele sonore vor articula în mod colectiv principiile fundamentale care au definit identitatea culturală a Timișoarei: reziliența, spiritul deschis și orientat spre viitor. Această privire retrospectivă nu este doar o simplă privire în urmă, ci o anticipare a modului în care aceste principii vor continua să modeleze traiectoria orașului în viitor”, trasnmit oficialii Teatrului German de Stat din Timişoara.

Primul eveniment al Teatrului German de Stat din Timişoara la final de program cultural, denumit de organizatori Timișoara 2023 la nesfârșit, este Livada de vișini, de Anton Cehov, în regia lui Volker Schmidt. Spectacolul este programat vineri, 8 decembrie, de la ora 19.30. Din distribuţie fac parte Ioana Iacob, Alma Diaconu, Oana Vidoni, Bülent Özdil, Marc Illich, Rareș Hontzu, Olga Török, Niko Becker, Aida Olaru, Franz Kattesch, Ida Jarcsek-Gaza şi Richard Hladik.

„«Livada de vișini» este ultima mare dramă a scriitorului rus, pe care acesta a scris-o înainte de moartea sa prematură și pe care a descris-o ca fiind o comedie. Este interpretată, pe bună dreptate, ca fiind un moment de cotitură în timp: aristocrații, care își risipesc averile în străinătate dispar, iar micii burghezi întreprinzători le iau locul. Dar Cehov nu ar fi autorul la care visează orice regizor dacă nu ne-ar prezenta o comedie umană. Este o poveste despre vieți irosite, despre iluzii și povești de dragoste încurcate: Liubov Ranevskaia îl iubește pe bărbatul care i-a smuls ultimii bani, Varia refuză să fie împinsă la o căsătorie cu parvenitul Lopahin iar eternul student Trofimov o iubește pe Ania chiar dacă se consideră superior iubirii. În final domină disperarea. Dar călătoria continuă”, spun reprezentanţii TGST.

Ida Jarcsek-Gaza, în „Livada de vişini”. Foto: TGST

Duminică, 10 decembrie, tot de la ora 19.30, este programat spectacolul manifest anti-război Dragonul, de Evgheni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky. Distribuţia îi include pe Isa Berger, Robert Bogdanov-Schein, Alma Diaconu, Ioana Iacob, Marc Illich, Alexandru Mihăescu şi Harald Weisz.

Este povestea unui dragon a subjugat un oraș timp de secole. Locuitorii trebuie să-l hrănească cu mii de vaci, oi și găini și să-i sacrifice o fecioară în fiecare an. Dar oamenii s-au împăcat cu acest lucru, nimeni nu se revoltă împotriva lui, dimpotrivă, ba chiar consideră că stăpânirea balaurului le oferă siguranță. Într-o zi apare un tânăr, cavalerul Lancelot, care pune la îndoială această ordine. El se îndrăgostește de frumoasa Elsa, care urmează să fie sacrificată în acel an, și vrea să lupte împotriva dragonului. Dar practic nimeni nu-l vede ca pe un posibil eliberator sau nu ar fi dispus să-l sprijine în luptă.

În 1943, autorul rus Evgheni Schwarz și-a îmbrăcat criticile la adresa regimului nazist german în haina unui basm. Dar și conducătorii comuniști ai Uniunii Sovietice de la acea vreme s-au văzut reflectați în piesa Dragonul, astfel că la Moscova, în 1944, după două repetiții generale, reprezentația a fost interzisă. „Parabola a rămas înspăimântător de actuală având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Căci Schwarz nu doar că satirizează dictaturile, ci arată și că arbitrariul și violența dăinuie pentru că oamenii au internalizat mecanismele și valorile unui astfel de sistem de guvernare. Cu toții purtăm balaurul în noi”, spun reprezentanţii TGST.

Ambele spectacole se joacă în sala Teatrului German, intrare de pe strada Alba Iulia nr. 2.

Biletele se pot achiziționa de la agenția TGST sau din rețeaua Entertix, pentru Livada de vișini, la acest link, iar pentru Dragonul, la acest link.

 

Recomandări de lectură:

 

Print Friendly, PDF & Email