Investiţia într-un complex spitalicesc de amploare în Giroc, la care Consiliul Judeţean Timiş pare că ţine morţiş să fie partener, întâmpină noi obstacole. Contestate sunt chiar hotărârile prin care administraţia judeţeană a intrat în acest parteneriat.
Noi probleme
Construcţia super-spitalului de la Giroc la care Consiliul Judeţean Timiş vrea neapărat să contribuie, printr-un parteneriat public-privat, a fost din nou pusă sub semnul întrebării, la ultima şedinţă de plen, odată cu precizarea că sunt contestate mai multe hotărâri ale CJ Timiş prin care administraţia judeţeană parafa viitoarea relaţie de colaborare cu promotorii construcţiei.
Problemele au fost recunoscute chiar de către preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, care a ţinut să-şi mai afirme încă o dată adeziunea faţă de acest proiect. Acesta declară că a fost înaintată către CJ Timiş o plângere prealabilă prin care se solicită revocarea a trei hotărâri – nr. 137/2013, 143/2013 si 125/2014 – adoptate de CJTimiş „în legătură cu încheierea unui parteneriat public-privat în scopul construirii unui spital de excelenţă în Timişoara, solicitându-se continuarea investiţiei începute cu ani în urmă la spitalul municipal din Calea Torontalului”.
Mai mult decât atât, o problemă ar putea fi şi promisiunea dată ANL, legată de construcţia stabilită a fi făcută pe terenurile primite de administraţia judeţeană de la MapN. „Nu intenţionez să supun la vot revocarea acestor hotărâri pentru că noi am dat deja un vot prin care am aprobat destinaţia spaţiilor de la Giroc. Dacă nu ne grăbim şi nu găsim înţelegere din partea MApN e posibil să pierdem. Noi ne-am achitat de obligaţii, am rezolvat problema infrastructurii. ANL încă nu şi-a achitat obligaţia de a construi în acea zonă locuinţele.”
După numeroase tatonări şi solicitări ale administraţiei judeţene, de repartizare a unor terenuri ale MApN, în 2010, prin hotărâre de guvern se aproba ca în zona Căii Girocului, pe Calea Martirilor, la numărul 198, să se realizeze un transfer de peste 110.000 de metri pătraţi de la Apărare la CJ Timiş. MApN se arăta de acord cu acest transfer, punând însă o condiţie: realizarea a minimum 50 de apartamente, prin ANL, pentru cadrele militare din Timiş care au un statut locativ incert, fiind chiriaşi.
Tranzacţia s-a perfectat, fără să existe până în prezent vreun indice cât de cât clar al momentului demarării construcţiei respectivelor imobile pentru militari, mai ales că, odată cu începerea crizei, conducerea ANL anunţase că demararea unor noi construcţii este exclusă, pe termen nedeterminat, banii pe care i-a primit de la buget urmând a fi utilizaţi cu preponderenţă pentru finalizarea construcţiilor deja începute în ţară.
Nelămuriri prelungite
După ce s-a împroprietărit cu terenul fostei unităţi militare din Giroc, administraţia judeţeană vrea să-l folosească pentru parteneriatul public-privat legat de construcţia campusului spitalicesc de la Giroc, cu o firmă americană, pentru care partenerii de peste Ocean vor asigura finanţarea, iar CJ Timiş ar urma să contribuie cu terenul şi infrastructura. Problema e că mai mulţi consilieri locali susţin că nu s-au lămurit aspecte esenţiale legate de acest parteneriat, care trebuiau clarificate înainte de a începe orice fel de investiţii.
Chiar şi cu aceste obiecţii, CJ Timiş a decis să demareze lucrările în zonă, aprobând în primă fază un proiect de hotărâre privind demolarea unor construcţii. Rămâne de văzut peste câţiva ani cu ce se va alege nu doar MApN, ci chiar judeţul Timiş de pe urma acestui proiect, în care se vine cu un teren valoros, ce a aparţinut Armatei.
Consilierul judeţean PDL Georgeta Rus spune că grupul de consilieri democrat-liberali a solicitat clarificări, care nu au fost, însă, aduse. „Vroiam să vedem în primul rând care va fi legătura cu Casa de Asigurări a viitorului spital, ca să ştim dacă va fi unul privat sau public-privat. Nu am fost lămuriţi nici acum. S-au dat răspunsuri evazive, gen «Lăsaţi, mai vedem, ne mai lămurim.» Mi se pare normal ca într-un astfel de parteneriat şi Consiliul Judeţean să pună condiţiile sale”, mai spune Georgeta Rus.
Ultimele comentarii