Timişoara, sub semnul Europei

Ziua Europei la Timisoara 2012Timişoara va sta, trei zile, sub semnul Europei, iar Parcul Rozelor îşi va deschide porţile şi, astfel, vizitatorii vor putea afla mai multe despre diferitele organizaţii culturale ale oraşului, se vor putea bucura de programe artistice și concerte live și vor putea participa la diferite ateliere și activităţi în aer liber. Toate, pentru a sărbători Ziua Europei.

 

Timişorenii sunt invitaţi, în perioada 9 – 11 mai, la spectacolele organizate cu prilejul celebrării Zilei Europei. Organizatorii evenimentelor – Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Informare Europe Direct Timişoara, cu sprijinul Prefecturii Timiş, împreună cu instituţii de învăţământ, instituţii culturale şi organizaţii non-guvernamentale din Timişoara, au pregătit spectacole de muzică, dans, ateliere şi concursuri ce se adresează tuturor vârstelor.

Cele mai multe evenimente dedicate Zilei Europei vor avea loc în 9 mai. Astfel, de la ora 10, în Parcul Central va fi organizat un ceremonial militar cu prilejul acestei zile, dar şi pentru a marca Ziua Independenţei de Stat a României şi Ziua  Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite, iar de la ora 10.30, va fi dezvelit bustul omului politic şi de cultură Ormós Zsigmond (1813-1894), pe Aleea personalităţilor. De la ora 11, în Parcul Alpinet va fi dezvelită plăcuţa Consulatului Onorific al Spaniei, pe Aleea Consulatelor. În Sala Multifuncţională a Consiliului Judeţean Timiş va avea loc, de la ora 12, un eveniment artistic intitulat “Ziua Europei oglindită în coregrafia populară bănăţeană”, cu participarea Ansamblului Banatul, şi o expoziţie de afişe pe teme europene. La Primăria Timişoara, de la aceeaşi oră, va fi vernisată expoziţia de fotografie alb-negru şi color realizată de Asociaţia Seniorilor din Municipiul Timişoara, “Instituţii publice ca obiective turistice”. De la ora 16, în Parcul Rozelor se va desfăşura un spectacol artistic omagial susţinut de elevi ai şcolilor din Timişoara şi de Asociaţia Seniorilor Timișoara, iar de la ora 18.30, un spectacol susţinut de Ansamblul folcloric “Timişul”. În aceeaşi zi, de la ora 17, la Galeria Pro Armia, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură dedicată Zilei Europei, realizată de Asociaţia Artiştilor Plastici “Romul Ladea”. De la ora 19, la Sala Capitol, va fi organizat un concert de muzică simfonică “Din şi spre Europa”, susţinut de Trio Contraste şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii Banatul, iar de la ora 20, în Piaţa Victoriei, un concert de muzică uşoară susţinut de Anastasia Sandu, Alina Eremia și formația Vama.

Sâmbătă, 10 mai, în Parcul Rozelor, programul dedicat Zilei Europei se va întinde între orele 9 -14 şi va include turnee de volei, minifotbal, şah un program artistic susţinut de elevi ai şcolilor din Timişoara şi de formaţia Peregrinii, un spectacol susţinut de Teatrul pentru copii şi tineret “Merlin”, un program artistic susţinut de elevi ai şcolilor din Timişoara, activităţi sportive sub genericul “Eurozumba”, dar va fi sărbătorită şi Ziua europeană a curăţeniei. Pentru copii se vor desfăşura ateliere de desen şi pictură, face painting, tombolă cu premii, dansul piticilor şi concursuri de cultură europeană. De asemenea, vor fi amplasate pavilioane de informare ale Centrului Europe Direct şi ale Centrelor Culturale din Timişoara.

În aceeaşi zi, de la ora 19, la Sala Capitol va avea loc un concert de muzică simfonică dedicat Zilei Europei, oferit de Filarmonica Banatul, iar de la ora 20.30, la Penitemciarul Timişoara va fi organizat spectacolul “Muzică din filme şi muzicaluri”, susţinut de Orchestra de suflători a Filarmonicii Banatul.

Duminică, 11 mai, de la ora 21, la Grădina de Vară va fi organizat un spectacol de muzică şi lumină, “Timişoara valsează”, oferit de Filarmonica Banatul, prilej cu care va fi inaugurată Grădina Capitol.

Print Friendly, PDF & Email