Eliminarea scutirii de impozit a IT-ştilor, atrage atenţia rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, ar putea duce la adâncirea crizei de angajați din acest sector, iar o parte dintre actualii angajați ar putea lucra din România pentru companii din străinătate.
În spațiul public au apărut, în ultima vreme, mai multe discuții despre eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiază angajații din IT, construcții și cercetare. Potrivit Ministerului de Finanțe această măsură ar aduce anual încă 600 de milioane de euro la bugetul statului.
Numai că o astfel de decizie, consideră rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. Florin Drăgan, poate avea efecte contrar așteptărilor pentru că majoritatea angajatorilor nu sunt dispuși să acopere această impozitare, iar în piață sunt deja mișcări ale angajaților către freelancing sau companii din străinătate.
„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde și angajați din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanța să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezența fizică la birou sau în țara respectivă. În momentul în care veniturile angajaților din IT vor scădea, ei vor fi tentați să facă pasul către firme de afară. Piața IT nu poate suporta o astfel de migrație pentru că este o mare criză de specialiști. Pe de altă parte, există un trend ca angajații cu venituri mari să își facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendințe să crească și automat taxele plătite statului vor scădea”, declară Florin Drăgan.
Reprezentanţii UPT – care a colaborat de-a lungul timpului atât cu companiile prezente în vestul țării, cât și cu instituții ale statului pentru a găsi cele mai bune soluții pentru piața muncii – spun că numeroase companii din vestul țării au venit în ultimul an pentru a se consulta cu specialiștii UPT, în vederea unor noi investiții: „Un calcul arată că în ultimele șase luni au fost anunțate investiții străine de aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacității de producție a unor companii, dar și pentru cercetare, în crearea unor noi produse inovatoare.”
„În momentul în care specialiștii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment, atrage atenţia rectorul UPT, adăugând că „o astfel de mișcare ar produce un adevărat șoc pentru că în România, când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic față de ce era planificat în buget iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării. Altfel spus, investițiile anunțate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puși în situația ca proaspeții absolvenți ai universităților din România să fie direct angajați de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forței de muncă de la noi să se acutizeze.”
Ultimele comentarii