În România sectorul IMM-urilor ar trebui să aibă un rol esenţial ca furnizor de oportunităţi de angajare, atrage atenţia deputatul PMP Cornel Sămărtinean, acesta fiind un element-cheie pentru dezvoltarea economiei.
Deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean a atras atenţia în Parlament că mediul de afaceri se confruntă cu o serie de probleme: insuficienţa programelor de training, a celor de networking, a workshop-urilor dedicate tinerilor antreprenori, lipsa clusterelor pentru a accelera antreprenoriatul în vederea dezvoltării grupurilor de afaceri, insuficienţa sprijinului acordat activităţii incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri antreprenoriale pentru formarea unei legături între viitorii antreprenori, organisme de finanţare şi agenţii care să sprijine antreprenoriatul românesc.
„Educaţia antreprenorială din România se află în prezent la un nivel sub aşteptări, insuficient dezvoltată atât pentru a avea o populaţie educată din punct de vedere antreprenorial, cât şi pentru a forma profesional viitori oameni de afaceri. Programele şcolare româneşti nu vin în sprijinul dezvoltării spiritului antreprenorial, iar cheltuielile realizate de statul român în acest domeniu sunt insuficiente, şi prin urmare nu conduc la rezultate satisfăcătoare”, a afirmat, într-o declaraţie politică, deputatul PMP.
Acesta a dus în discuţie rezultatele unui studiu realizat de Banca Mondială în România, Global Entrepreneurship Monitor, din care rezultă că doar 29% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 18-64 de ani identifică oportunităţi de afaceri, în timp ce mai puţin de jumătate, şi anume 46%, consideră că dispune de cunoştinţe necesare pentru a demara propria afacere.
„Se impune reformarea cât mai rapidă a sistemului de învăţământ în acest domeniu, atât prin dezvoltarea de programe specifice antreprenoriatului, cât şi prin susţinerea de cursuri de specialitate de către personal calificat şi implicat în mediul de afaceri”, declară Cornel Sămărtinean.
Acesta atrage atenţia că principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii români sunt legate de nivelul ridicat de fiscalitate, legislaţia complicată, absenţa infrastructurii, lipsa forţei de muncă, taxele şi impozitele ridicate, piaţa de desfacere. „La problemele enumerate se mai adaugă o lungă listă de piedici pe care administrațiile publice locale le pun în calea dezvoltării mediului de afaceri. De aceea, 87% dintre companii doresc să interacţioneze cu un singur organ de control”, adaugă deputatul Cornel Sămărtinean.
În ultimii ani, mai spune acesta, concepţia economică a guvernărilor de stânga s-a axat pe tăierea finanţărilor de la acele programe care generează locuri de muncă, stimulează investiţiile, dau o şansă tinerilor antreprenori şi conduc la formarea unei clase de mijloc. Şi atrage atenţia că, pentru a putea supravieţui, sectorul IMM-urilor are nevoie de măsuri concrete de finanţare, cel mai puţin creditabil client bancar fiind întreprinderea mică şi mijlocie.
Având în vedere faptul că susţinerea dezvoltării economice a ţării pe termen lung trebuie privită și prin prisma încurajării şi sprijinirii activităţilor IMM-urilor, mai spune Cornel Sămărtinean, stimularea înființării IMM-urilor constituie o modalitate de promovare a spiritului antreprenorial și, prin urmare, de dezvoltare a economiei la nivel național: „Acest sector asigură peste 60% din totalul locurilor de muncă, ceea ce duce la o cifră de afaceri de aproximativ 650 miliarde lei, mai mult de 50% din cifra de afaceri a tuturor întreprinderilor din ţară.”
Ultimele comentarii