Raoul Trifan, senator USR, a depus un proiect de lege menit să elimine îngrădirea dreptului de vot rezultată din comasarea alegerilor

Raoul Trifan. Foto: USR Timiş

Raoul Trifan, senator USR de Timiș, a depus un proiect de lege care să reglementeze acordarea vizei de flotant: „Ne plângem că ne pleacă tinerii din țară. Păi normal că pleacă, dacă noi nici măcar să voteze nu-i lăsăm.”

 

Astăzi, am depus în Parlamentul României un proiect de lege menit să elimine îngrădirea dreptului de vot rezultată din comasarea alegerilor, decisă de PNL și PSD. Condiția de a avea reședința într-o localitate timp de cel puțin şase luni va împiedica mulți tineri să-și exercite dreptul de vot. Ne plângem că pleacă tinerii din țară. Doar în 2022 au plecat definitiv din România 18.000 de tineri. Și cine-i poate învinui? Normal că pleacă. Tinerii din România nu sunt lăsați să-și decidă propria soartă în țara lor”, declară senatorul USR de Timiș Raoul Trifan.

Acesta estimează că mutarea alegerilor locale din septembrie în iunie va afecta semnificativ dreptul de vot a zeci, poate sute de mii de români: „Tinerii vor fi cei mai afectați de această schimbare. (…) Fie că sunt la studii sau la muncă în alt oraș decât cel domiciliu, condiția de a avea reședință de mai mult de şase luni în localitatea în care locuiesc va împiedica foarte mulți dintre aceștia să voteze. Sper ca parlamentarii PSD și PNL să fie de acord că este o modificare necesară și să o voteze.”

Raoul Trifan atrage atenţia că emigrarea tinerilor din țară trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru întreaga societate românească: „Este esențial să înțelegem că acest fenomen este adesea motivat de lipsa oportunităților și de sentimentul că tinerilor nu li se permite să contribuie la deciziile majore din România.

 

 

Print Friendly, PDF & Email