Primăria Timișoara a publicat anunțul pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică necesare realizării și implementării obiectivului de investiție Regenerare urbană – Zona Piața Mocioni.
Proiectul de modernizare a domeniului public din jurul Pieței Alexandru Mocioni, a Parcului Doja și a Podului Maria are ca scop inițierea procesului de regenerare urbană prin creșterea atractivității și calității vieții în zona Iosefin, unul din cele trei cartiere istorice majore ale Timișoarei, transmite Municipalitatea. Ofertele pot fi depuse până în data de 31 august, ora 15.
Proiectul va include un sistem de iluminat public contemporan, care să elimine risipa de energie și poluarea luminoasă, precum și dotări urbane. O cerință principală este asigurarea accesibilității domeniului public pentru toți cetățenii, creșterea siguranței pietonilor și cicliștilor, creșterea aportului de suprafețe umbrite și readucerea în prim plan a caracterului de bulevard urban cu parter comercial și funcțiuni diverse adiacente, spații de întâlnire și repaus.
Prin tema de proiectare, spune edilul Dominic Fritz, Primăria cere un proiect care să reducă impactul traficului asupra mediului prin diminuarea emisiilor și poluării fonice, să crească atractivitatea pentru pietoni, să genereze conexiunea de infrastructură verde între Piața Mocioni și Canalul Bega și să revigoreze economic această zonă centrală legată strâns de istoria orașului.
Piața Mocioni, explică dominic Fritz, va deveni o piață în adevăratul sens al cuvântului: un loc de întâlnire și petrecere a timpului liber pentru locuitorii din cartier, cu mult mai multe zone verzi, bănci, amenajări pentru diverse activități culturale și de relaxare – expoziții, spectacole pentru copii, teatru și muzică, dar și terase: „Plantăm mai multă vegetație, prospectăm și ideea unui parc-pădure. Facem loc pietonilor și bicicliștilor prin amenajarea unui coridor de mobilitate care se va racorda la Magistrala Verde care vine din Calea Șagului și ajunge până în centru.”
În privinţa b-dului 16 Decembrie, edilul spune că acesta va fi remodelat pentru a include într-o suprafață unitară trotuare, piste de bicicletă, spațiu verde, șosea și linii de tramvai, care vor fi delimitate prin materiale diferite, însă fără diferențe de nivel.
Accesele pe străzile Miron Costin, Timotei Cipariu, Zugrav Nedelcu, Moților, Ady Endre, Emanoil Gojdu și Ion Heliade Rădulescu, adaugă primarul Dominic Fritz, devin shared space, adică spațiu comun pentru toți utilizatorii drumului: „Eliminăm bordurile înălțate, semnele de circulație și semafoarele. Păstrăm toate aliniamentele de copaci de pe aceste străzi și suplimentăm vegetația existentă cu zone de plante perene, arbuști și arbori.”
Toate amenajările făcute pe spațiu public, mai spune el, vor pune în valoare excepționalul patrimoniu arhitectural al zonei. „La fel facem în zona Traian, unde remodelarea a 12 străzi și patru piețe este deja în curs de proiectare, și în zona Piața Victoriei și a șapte străzi din jurul ei, unde lucrăm cu Ordinul Arhitecților la un concurs internațional de soluții pentru a le pune în valoare”, declară edilul Timişoarei.
Valoarea estimată a contractului este de 907.563 lei (fără TVA). Durata contractului este de 48 de luni, în acest termen fiind inclusă și asistența tehnică pe parcursul execuției.
Ultimele comentarii