Premiere regizate de Yuri Kordonsky şi Niky Wolcz, la Teatrul German din Timişoara, în Anul Capitalei Europene a Culturii

Foto: TGST

În anul Capitalei Europene a Culturii la Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara propune numeroase premiere și evenimente culturale cu artiști naționali și internaționali.

 

După premiera naţională a dramatizării Tschick. De ce am furat mașina, de Wolfgang Herrndorf, în regia lui Irisz Kovacs, care a avut loc în luna ianuarie, și prezentarea – în 17 februarie – a spectacolului 1989. Cifre, de Ilinca Stihi, o coproducție cu Teatrul Național Radiofonic și transmisă în direct pe Radio România Cultural, Teatrul German de Stat Timișoara invită publicul la două noi premiere montate de regizori germani. În 4 martie va fi jucat spectacolul Visul unei nopți de vară, de Shakespeare, în regia lui Kristóf Szabó, iar în 23 aprilie – Lisistrata, de Aristofan, în regia lui Niky Wolcz.

TGST va organiza și în acest an, în colaborare cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Weekend-ul de teatru NiL (un eveniment care va avea loc în 25 şi 26 martie) și Festivalul Internaţional de Teatru Școlar și de Tineret de Expresie Germană, organizat în perioada 24 – 27 aprilie.

În timpul verii, echipa TGST va lucra la două noi producții: Dragonul, de Evgheni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky, care va avea premiera la finalul lunii iulie, în închiderea stagiunii 2022/2023, și Teatrul, spectacol realizat în colaborare cu Institutul Francez, care îl va aduce la Timișoara pe regizorul internațional Pascal Rambert. Premiera acestui spectacol va vedea luminile rampei în 14 septembrie.

Tot în perioada verii, proiectul Danube women stories (Femei dunărene), realizat în colaborare cu Referenta culturală pentru Spațiul Dunărean de pe lângă Muzeului Central al Șvabilor Dunăreni din UIm, va înfățișa, în spațiul public și în foaierul TGST, portrete ale unor femei care au influențat regiunea Dunării și au produs schimbări în întregul spațiu central-european.

În perioada 20-30 septembrie va avea loc cea de-a 9-a ediție a Festivalului European de Teatru Eurothalia, cuprinzând o selecție de spectacole produse de teatre importante din Europa, pe teme relevante pe plan european pentru timpul pe care îl trăim.

În perioada septembrie-octombrie 2023, colectivul TGST va lucra la un spectacol de teatru documentar, pe un scenariu ce va fi scris de autorul german Thomas Perle, cu concursul regizorului Clemens Bechtel, despre atentatul săvârșit în 1938 în clădirea teatrului din Timișoara cu ocazia turneului din acea vreme al actriței Sidy Thal. Spectacolul va reprezenta prima coproducție între Teatrul German de Stat Timișoara și Teatrul Evreiesc de Stat București, urmând a fi reprezentat, începând cu toamna 2023, în cadrul repertoriilor ambelor instituții.

 

Print Friendly, PDF & Email