Premiera filmului Paso doble, dedicat arhitecților timişoreni Silvia și Radu Grumeza

Un film dedicat arhitecților Silvia și Radu Grumeza, două nume importante în ecuația urbanismului timișorean,  pe care i-a unit şi o lungă şi frumoasă poveste de dragoste va fi proiectat azi la Timişoara, în organizarea Ordinului Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș.

 

Proiecţia filmului Paso doble – arhitecții Silvia și Radu Grumeza va avea loc joi, 23 februarie, de la ora 18, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

Filmul spune povestea arhitecților Silvia și Radu Grumeza, două nume importante în ecuația urbanismului timișorean,  pe care i-a unit o frumoasă poveste de dragoste ce a dăinuit mai bine de șaptezeci de ani. Cele 50 de minute ce le sunt dedicate subliniază, prin documente și mărturii pagini neștiute până acum în istoria arhitecturii Timișoarei, vorbind despre destinul unei familii în care pasiunea pentru cultură, artă și vocația umanistă s-au moștenit de-a lungul generațiilor. Filmul se încadrează în seria filmelor dedicate personalităților arhitecturii timișorene, intitulată Portret vertical.

Silvia Grumeza a rămas în sufletul orașului drept creatoarea Parcului Botanic, iar soțul său, Radu Grumeza, a fost ani mulți arhitect-șef al județului și municipiului, participând cu discreție la momente de seamă în devenirea orașului înainte de 1989.

În vremuri sumbre în care tovarășii de la partid dețineau adevărul absolut în toate domeniile sociale, conducând cu ignoranță și discreționar destinele acestei părți de lume, o mână de arhitecți se încăpățânau în a-i înfrunta cu argumentele profesiei, opunându-se deciziilor aberante și reușind, uneori, a apăra moștenirea trecutului, a trasa liniile unui prezent rațional și sperând la un viitor revenit în matca valorilor europene”, spun reprezentanţii Ordinului Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș, organizatorul premierei.

Regia filmului Paso doble – arhitecții Silvia și Radu Grumeza este semnată de Vasile Bogdan și Grațian Gâldău, proiectul – susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România– fiind coordonat de arhitecţii Oana-Sofia Sârbu, Georgiana Adelina Ghiura, Dragomir Drăgan și Daniel Johannes Burileanu -Tellman, președinte OAR Timiș.

Accesul la proiecţia filmului este gratuiă, în limita locurilor disponibile.

 

Print Friendly, PDF & Email