Platforma 100 îşi face intrarea la Timişoara într-un mod inedit: printre obiecte și fotografii din bucătăriile Banatului de altădată şi cu o degustare de bucate tradiționale.
Evenimentul Gastronomie și identitate: Banatul din farfurie este organizat de Comunitatea locală România 100 Timișoara, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Timiș azi, la Casa Artelor.
„Gândită pe diferite niveluri așezate în straturi, ca cele ale unei prăjituri bune și dulci, acțiunea noastră este, la o primă vedere, un eveniment de socializare”, spun organizatorii.
Primul strat, cel al discursului, va fi susținut de prof. univ. dr. Adriana Babeți, scriitoare și eseistă, și de conf. univ. dr. Smaranda Vultur, scriitoare și antropolog, în Sala StudioArt. Cele două vor vorbi în sala StudioArt despre Micro-armonia din farfurii sau Banatul și feeriile culinare și, respectiv, Bucătăria din bagajul identitar: între nostalgii și regăsiri şi vor explica ce înseamnă cultura și practicile culinare într-un Banat mixat. „Nu este vorba doar despre hrană, ci despre identități, despre cum ne reprezentăm pe noi și pe ceilalți în relație cu ceilalți. despre armonii și dizarmonii, despre schimbări de-a lungul veacurilor în relațiile sociale bănățene”, spune Roland Müller, de la România 100 Timișoara.
Al doilea strat este cel al memoriei. De la ora 20, în Galeria Subterană, va avea loc vernisajul expoziției De prin cuina bunicii: Expoziție cu obiecte și fotografii din bucătăriile Banatului de altădată. „Am scos din credențurile (dulapurile de bucătărie – n.r.) și arhivele de familie obiecte și fotografii reprezentative pentru cei de dinaintea noastră, obiecte pe care ni le-au lăsat moștenire, obiecte încărcate cu emoții, care te fac să stai sau să te reîntorci acasă”, explică organizatorii. Toate acestea, mașini de tocat carnea din secolul al XIX-lea, râșnițe, păretare de bucătărie, ștergare, caiete de rețete bi- sau trilingve, cărți de bucate din alte timpuri, fotografii din Banatul rural și din Timișoara interbelic-burgheză, vor sta expuse, timp de două săptămâni, în Galeria Subterană.
Al treilea strat este al gustului, al amestecurilor și influențelor, al interpretărilor contemporane ale unor rețete clasice, al mixajelor de tradițional și (post)modern. De la ora 20.30, în Cafeneaua Klapka, va avea loc un atelier gastronomic, în cadrul căruia vor fi prezentate și degustate bucate tradiționale. Grenadiermarch, pleskavica, crumpi cu carne, plășintie cu ludaie, babe negre, sușituri, cușma lui Guguță sau păsulă frecată – toate se vor găsi, în seara aceasta, pe mesele Cafenelei Klapka, însoțite de răchie și vinuri bănățene, dar și vinuri alese care au ajuns aici din alte regiuni, inclusiv din Republica Moldova.
Cu ocazia acestui eveniment va avea loc și lansarea comunității locale din Timișoara a Platformei România 100. Înființată la începutul anului trecut de și în jurul echipei Guvernului Cioloș, Platforma România 100 este o mișcare cetățenească, deschisă, activă, care are ca obiectiv atingerea adevăratului potențial de dezvoltare a României. Platforma își are rădăcinile în valorile și principiile Manifestului România 100 propus de fostul premier Dacian Cioloș, în toamna lui 2016.
Comunitatea locală România 100 Timișoara își dorește să inițieze, dezvolte și disemineze spiritul civic și implicarea cetățenilor în treburile cetății și ale județului. Formula de start RO100TM conține aproape 30 de membri care formează un grup eterogen (arhitecți, economiști, manageri, peisagiști, programatori, filologi, ingineri, studenți etc.), dar cu valori și principii comune. RO100 Timișoara își propune să atragă specialiști din cât mai multe profesii pentru a avea capacitatea de a iniția activități în domenii cât mai variate.
Întâlnirea tematică Gastronomie și identitate: Banatul din farfurie, de la Casa Artelor, reprezintă primul eveniment al Comunității locale RO100 Timișoara.
Ultimele comentarii