Peste 1000 de refugiaţi ucraineni au găsit sprijin la Timişoara

În această ultimă lună de când Rusia a invadat şi atacat Ucraina, numărul ucrainenilor care au nevoie de ajutor, unii dintre ei ajunşi la Timişoara, este în creștere, anunţă inițiativa Timișoara pentru Ucraina. Aceasta a trimis până acum opt transporturi cu ajutoare umanitare la Cernăuți și s-a implicat în sprijinirea a peste o mie de refugiaţi ajunşi la Timişoara.

 

1.136 de refugiați ucraineni ajunşi la Timișoara beneficiază, prin intermediul campaniei Timișoara pentru Ucraina, de cazare, masă, tichete sociale şi sprijin pentru educație sau pentru găsirea unui loc de muncă. Dintre aceştia 114 au cerut sprijin pentru asistență medicală, 169 au solicitat sprijin pentru un loc de muncă, 154 de copii sunt în curs de înscriere la școală și grădiniță, 101 au avut nevoie de încălțăminte și îmbrăcăminte, iar 37 de copii au primit pachete cu rechizite.

Iniţiatorii campaniei Timișoara pentru Ucraina spun că, pe lângă sistemul unic de verificare a cazărilor, la Timișoara se oferă în premieră un ajutor sub formă de tichete sociale, prin care refugiații pot achiziționa, în funcție de nevoi, mâncare, medicamente, haine, de la mai multe magazine din oraș. Acestea sunt împărțite de LOGS – Grup de inițiative sociale, care până acum a oferit 477 de pachete de tichete sociale în valoare totală de 28.620 deeuro. Fiecare pachet conține 30 de tichete sociale care însumează 300 de lei.

„Această abordare este una de dorit, nu doar în Timișoara, pentru că le oferă sentimentul de libertate, de care au atât de mare nevoie în aceste vremuri, dar și control asupra vieții lor, pe care războiul l-a luat”, spune Flavius Ilioni Loga, directorul executiv al LOGS – Grup de inițiative sociale.

În această ultimă lună au fost achiziționate ajutoare în valoare de 567.183 de lei, care au constat în corturi, paturi de campanie, saltele, saci de dormit, încălzitoare pentru corturi, echipamente și provizii medicale, dotări pentru spațiile de cazare și alimente neperisabile. Cea mai mare parte a acestor ajutoare ajung la Cernăuți, oraș înfrățit cu Timișoara, de unde se distribuie mai departe în orașele ucrainene aflate sub asediu. Până acum, inițiativa ”Timișoara pentru Ucraina” a trimis la Cernăuți opt transporturi umanitare.

Nevoile și provocările la care trebuie să facem față se schimbă de la o săptămână la alta și mă bucur să văd marea puterea de reacție și adaptare a echipei de la Centrul de suport al campaniei Timișoara pentru Ucraina. Dacă acum o lună ne-am strâns organizații și instituții pentru a răspunde la strigătul disperat pentru ajutor al orașului înfrățit Cernăuți, acum sprijinim refugiați care ajung la Timișoara nu doar cu cazare și masă, dar și să își găsească un loc de muncă sau să își ducă copiii la școală. Le mulțumesc celor care zi de zi muncesc la Centru, sutelor de voluntari implicați și fiecărui donator în campanie. Fără ei, nimic nu ar fi fost posibil”, declară primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

În campania Timișoara pentru Ucraina, desfăşurată sub coodonarea Primăriei Timişoara, sunt implicate 30 de ONG-uri şi instituții şi peste 300 de voluntari, dar și comunitatea locală care a făcut donații. Până în 28 martie  au donat 729 de persoane fizice și 23 de companii. Suma strânsă este de 561.168 de lei.

Companiile care doresc să se implice pot contacta coordonatorii programului prin e-mail la adresa timisoara.pentru.ucraina@gmail.com, completând formularul de pe site-ul www.timisoarapentruucraina.ro sau prin WhatsApp, la numărul +40 741 113 952. Detalii despre campanie pot fi găsite pe site sau pe pagina de facebook.

Timișoara pentru Ucraina este o coaliție de 30 de ONG-uri, companii și instituții din Timișoara care, la inițiativa Primăriei  Timișoara, și-au unit eforturile pentru a ajuta populația civilă din Cernăuți și Ucraina, afectată de război și refugiații care ajung la Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email