„Păsările” lui Aristofan, în premieră, la Timişoara

Repetiţie pentru „Păsările”. Foto: Petru Cojocaru

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara anunţă punerea în scenă, în premieră, a spectacolului Păsările, după Aristofan.

 

Spectacolul, în regia lui Kokan Mladenović, va avea loc miercuri, 5 aprilie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, iar a doua reprezentație, în 6 aprilie.

Piesa se numără printre cele mai apreciate comedii ale literaturii clasice. „În opera lui Aristofan, doi bărbați epuizați de viața trăită într-un război fără sfârșit construiesc, împreună cu păsările, Cetatea cucului din nori, prima utopie din istoria artei. După 2500 de ani, noi trăim tot într-un război care parcă nu are sfârșit, ci își schimbă doar forma și spațiul geografic, suntem obosiți, subjugați și visăm la utopia noastră. Ce se va întâmpla? Oare se poate construi după toate acestea o lume unde toți suntem egali, unde nu este război, nu există lupte? Și dacă da, de ce nu o putem realiza?”, astfel își argumentează regizorul Kokan Mladenović alegerea piesei.

Din distribuţie fac parte actorii Aszalos Géza, Balló Helga, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Czüvek Loránd, Erdős Bálint, Éder Enikő, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre,  Molnos András Csaba, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vajda Boróka şi Vadász Bernadett.

Kokan Mladenović (născut în 1970, la Belgrad) este unul dintre cei mai cunoscuți și premiaţi regizori de teatru din Serbia. A regizat spectacole în Serbia, Slovenia, Ungaria, Muntenegru, Croația, România, Bosnia și Herțegovina și Macedonia. În Timişoara s-a prezentat pentru prima dată cu spectacolul Opera ultima, în cadrul Festivalului Euroregional de Teatru TESZT 2013.

Pe scena Teatrului Maghiar a mai montat cu succes trei spectacole: Opera cerșetorilor, în 2015, Shakespeare, Sonnet 66 (2017) și Lacul lebedelor revăzut (2019). De altfel, echipa de creație care a lucrat pentru această premieră a realizat și cele trei spectacole anterioare: Irena Popović (muzica), Andreja Kulešević (coregrafia), Marija Kalabić (decorul), Tatjana Radišić (costumele) şi Szerda Zsófia (asistentă regie).

Biletele pentru spectacolul Păsările pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Teatrului (strada Alba Iulia nr. 2, de luni până vineri între orele 13-19) sau online, de pe www.ticket.tm-t.ro. Pentru premieră prețul unic este de 40 de lei, iar pentru a doua reprezentație biletele costă 30 de lei, respectiv 15 lei cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari. Spectacolul va fi interpretat în limba maghiară, cu supratitrare în română.

Print Friendly, PDF & Email