Noi camere video, montate pe malul Begăi şi în zona centrală a Timişoarei

Sursă foto: Polilia Locală Timişoara

O parte a Canalului Bega și a zonei centrale vor fi supravegheate video cu 22 de camere video montate în 15 locații. Acestea vor sprijini Poliția Locală Timişoara în reducerea fenomenului contravențional și infracțional.

 

Cele 22 de camere video vor fi instalate pe o parte a Canalului Bega – respectiv Podul Dacilor, Piața Traian, Podul Michelangelo, Podul Mihai Viteazu – şi la intersecția străzii Eugeniu de Savoya cu strada Martin Luther, a străilor 2 Mai şi Florimund Mercy, a străzilor Francesco Griselini şi Proclamația de la Timișoara, a străzii Proclamația de la Timișoara cu strada Augustin Pacha, în P-ța Libertății, pe străzile Gheorghe Lazăr,  Emanuil Ungureanu, în P-ța Unirii, pe strada Mărășești, în P-ța Victoriei şi pe b-dul I. C. Brătianu.

Poliția Locală Timișoara anunţă că a semnat în aceste zile contractul cu firma care a câștigat licitația pentru achiziția sistemului de monitorizare video a unei porțiuni a Canalului Bega și a unei părți a zonei centrale a municipiului Timișoara. În momentul de faţă este pregătită demararea execuției lucrărilor.

Inițiativa referitoare la această investiție a fost începută în urmă cu câțiva ani, când a fost lansată tema de proiectare, a fost efectuat un studiu de fezabilitate, a fost obținută autorizația de construire în baza căreia s-au obținut avizele necesare efectuării lucrărilor de instalare a camerelor, toate acestea necesitând timp, inclusiv alocarea de fonduri necesare”, transmit reprezentanţii Poliţiei Locale.

Abia în anul 2021, pentru această investiție, în bugetul Poliției Locale a fost alocată suma de 100.000 de lei, diferența pentru realizarea investiției fiind alocată pentru anul 2022.

Anunțul privind licitația a fost publicat pe SEAP la data de septembrie 2021, valoarea estimată a investiției fiind de puţin peste 1,3 milioane de lei fără TVA, deschiderea ofertelor având loc în noiembrie 2021. A fost depusă o singură ofertă, de către Backup Technology SRL. Atribuirea contractului a fost realizată la valoarea de puţin peste 1,1 milioane de lei fără TVA.

Simultan cu aceste demersuri, tot în noiembrie anul trecut a fost publicată în SEAP documentația pentru atribuirea contractului de servicii de dirigenție de șantier, cu termen de depunere ofertă până în 6 decembrie, la o valoare estimată a contractului a fost de 13.150 de lei fără TVA. În aceeaşi lună a fost semnat contractul de prestări servicii cu Frangomy Solution SRL, la valoarea publicată în anunț.

În prezent, este în pregătire procesul de execuție a lucrărilor, fiind efectuate demersurile de plată către Inspectoratul de Stat în Construcții, urmând ca în cel mai scurt timp să se emită ordinul de începere a lucrărilor. Durata de execuție a sistemului este de şase luni.

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, are în prezent implementat un sistem de supraveghere video destinat creșterii siguranței, prevenirii și reducerii infracționalității stradale format din 94 camere video amplasate în 13 locații din oraș.

Polițiștii locali din cadrul Biroului Monitorizare Video au constatat, numai anul trecut, 1611 fapte de natură contravențională și infracțională observate cu ajutorul camerelor video și au dat curs la 82 de solicitări privind înregistrări video, cele mai multe dintre acestea către Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, dar și către Judecătoria Timișoara, Direcția Națională Anticorupție Timișoara, Primăria Municipiului Timișoara și cetățeni.

„Toate acestea demonstrează că un sistem de supraveghere performant determină creșterea siguranței cetățenilor, sprijinind astfel toate forțele din cadrul sistemului integrat de ordine publică în luarea măsurilor legale pentru diminuarea fenomenului infracțional, sistem din care Poliția Locală face parte integrantă și își demonstrează rolul de instituție activă”, transmit oficialii Poliţiei Locale Timişoara.

 

Print Friendly, PDF & Email