Muzeul de Artă Timișoara are un nou director

Foto: Constantin Duma

Filip Petcu, restaurator de pictură în cadrul Muzeului de Artă Timișoara, este noul director al muzeului, după o perioadă de trei luni de conducere interimară.

 

Consiliul Județean Timiș a anunțat azi că Filip Petcu a promovat concursul de proiecte de management pentru ocuparea funcției de director al Muzeului de Artă Timișoara, cu nota finală 9.22.

Absolvent în specializarea de Arte Plastice, restaurator de pictură, Filip Petcu a ocupat, din 11 mai, funcția de director interimar al Muzeului de Artă Timișoara, după ce fostul director, Victor Neumann, „căzuse” la evaluarea activităţii manageriale, ceea ce a dus la încheierea mandatului său.

Anterior conducerii interimare, Filip Petcu a ocupat funcția de restaurator gradul profesional 1A, cel mai mare grad profesional posibil pentru o funcție de execuție, având dublă acreditare ca expert din partea Ministerului Culturii pe domeniul de activitate. Acesta are o experiență profesională de 13 ani, timp în care a urmat mai multe cursuri organizate de Ministerul Culturii, a avut burse la J.P. Getty F. şi Yale Conserving Canvas Symposium și a urmat stagii de perfecționare în țară, dar și în străinătate, la Napoli, Ischia şi Firenze.

De asemenea, este lector universitar la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara și are calitatea de membru fondator și director al Centrului Regional de Cercetare și Expertiză în Restaurare și Conservare, din cadrul aceleiași facultăți.

Filip Petcu a fost implicat în proiecte importante ale Muzeului de Artă Timișoara, cum ar fi autorizarea primului Laborator de restaurare acreditat din regiunea de vest a României. Modernizarea acestui laborator a fost însă blocată, în 2018, chiar de fostul director al muzeului, Victor Neumann, deşi laboratorul primise finanţare din partea Consiliului Judeţean Timiş şi fusese acreditat, fiind singurul din zona de vest care poate realiza operațiuni de conservare și restaurare a picturilor. Ba mai mult, fostul director ceruse finanţatorului să redistribuie banii. La finalul anului 2018, Filip Petcu, care iniţiase şi o petiţie pentru salvarea acestei investiţii şi a vorbit public despre subiect, făcând declaraţii presei, a fost sancţionat de conducerea muzeului. În ianuarie 2020, în urma unui proces pe care acesta l-a intentat conducerii muzeului, Curtea de Apel Timişoara i-a dat câştig de cauză, confirmând practici dictatoriale ale fostului manager Victor Neumann. Instanţa a stabilit că, atrăgând atenţia asupra unor nereguli din instituţie, Filip Petcu nu se face vinovat de încălcarea Codului Muncii, aşa cum fusese acuzat de fostul director.

Mandatul fostului director Victor Neumann s-a încheiat în luna mai, după ce în luna aprilie acesta „căzuse” la evaluarea activităţii manageriale pe 2020 cu nota 6,04, rezultatul nesatisfăcător determinând comisia de concurs să recomande încetarea contractului de management al acestuia.

De numele lui Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timişoara din anul 2013, se leagă o serie de controverse, în ultimii ani. Unele privind acuze la adresa managementului său defectuos, reflectat în gestionarea patrimoniului (pierderea unei părţi a Colecţiei Baba sau avarierea prin manipulare neautorizată a unui tablou), în blocarea activităţii Laboratorului de restaurare al muzeului, dar şi în politica de personal (comportament discreţionar față de unii angajaţi). Alte controverse sunt legate de încălcarea legii integrităţii sau de angajarea în funcţia de director în lipsa de la dosarul de angajare a declaraţiei de (ne)colaborare cu Securitatea; acest fapt nu reprezintă doar o încălcare a legii, dar raportat la o notă a CNSAS potrivit căreia în documente există un nume conspirativ „Hodoş” asociat în actele Securităţii cu Victor Neumann, ridică mari semne de întrebare în privinţa unei posibile colaborări cu Securitatea.

 

Articol publicat și în Puterea a Cincea.

 

Print Friendly, PDF & Email