Biroul Reabilitare Cartiere și Monumente Istorice propune spre aprobare Consiliului Local Timișoara, Regulamentul privind semnalizarea monumentelor istorice din Timișoara.
„Acest document însumează și clarifică prevederile legale referitoare la semnalizarea monumentelor, atribuțiile și colaborarea între autoritățile cu responsabilități în domeniu și obligațiile proprietarilor, referitoare la procesul de evidențiere a statutului acestora de monument istoric a clădirilor de patrimoniu”, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara.
În Lista monumentelor istorice 2015, figurează 97 obiective clasate monument istoric pe teritoriul Timișoarei. Dintre acestea sunt desemnate 71 de clădiri individuale, 22 de ansambluri și 4 situri.
„Doar parte dintre ele – clădiri individuale monument, situri sau clădiri parte din situri, din piețele principale din Cetate sau din ansamblul urban Fabric –, sunt semnalizate conform legislației specifice, la inițiative diferite ale primăriei sau Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Ne dorim să încheiem acest proces de semnalizare a monumentelor istorice. Fiecare clădire care își onorează locul, prin oamenii care au ridicat-o și locuit-o, prin calitățile istorice și arhitecturale, să o facem cunoscută ca atare, să-și aibă propria «carte de vizită»”, declară primarul Dominic Fritz.
Primăria Timișoara a amplasat în perioada 2010 – 2013 astfel de plăcuţe pe fațadele a 60 de clădiri monument istoric. De la începutul anului, spun reprezentanţii Municipalităţii, au fost inventariate toate suporturile pentru semnalizarea monumentelor istorice și au fost notificați pentru reamplasare proprietarii imobilelor acolo unde aceste plăcuţe nu mai erau prezente conform evidențelor deținute de Primărie: „Posibilitatea de reamplasare a unei noi plăcuțe de către Primăria Timișoara va fi analizată doar în cazul în care plăcuța de semnalizare a fost furată și contravaloarea suportului nu a putut fi recuperat și în funcție de resursele financiare disponibile. În aceast caz, proprietarul trebuie să facă dovada sesizării către poliție și a respectării obligațiilor ce-i revin.”
Conform regulamentului propus, Primăria şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş vor stabili numărul maxim de clădiri ce pot fi semnalizate anual, prioritizarea clădirilor ce urmează să fie semnalizate și vor stabili responsabilitățile pentru realizarea conținutului de informație și a design-ului plăcuţei de identificare. De asemenea, este vizată marcarea într-un sistem GIS a datelor referitoare la statutul de monument istoric al clădirilor și la cele deja semnalizare.
Poliţia Locală va comunica periodic situația suportului de semnalizare a monumentului istoric Biroului Reabilitare Cartiere și Monumente Istorice, iar măsurile necesare vor fi aplicate de către cele două structuri. „Aceste acțiuni sunt menite să protejeze clădirile monument istoric, și sunt un mijloc de informare, conștientizare și promovare a statutului special al clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală din orașul nostru”, declară reprezentanţii Primăriei.
După aprobarea regulamentului va fi reluată semnalizarea monumentelor istorice până la evidențierea tuturor celor incluse în Lista monumentelor istorice existente în Timişoara.
Detalii și consultanță referitoare la Programul de sprijin financiar și situația clădirii istorice sunt oferite de către consilierii Biroului Reabilitare Clădiri Istorice și Monumente din cadrul Primăriei Timișoara, cu sediul pe str. Ștefan cel Mare, nr. 2, la adresa de mai reabilitare.monumente@primariatm.ro sau la numerele de telefon 0752.224.171, 0374.555.160, de luni până joi, între orele 9-16.
3 comentarii la articolul “Monumente istorice, cu carte de vizită”