Consiliul Judeţean Timiş a decis să se angreneze în războiul contra intermediarilor şi importatorilor care le dau bătăi de cap producătorilor autohtoni, şi să înfiinţeze, cu fonduri europene o reţea mamut de centre de colectare, stocare şi desfacere de produse agricole. Rămâne speranţa că proiectul nu va rămâne doar pe hârtie, mai ales că doar pentru documentaţie se vor da 300.000 de euro.
Documente prealabile deloc ieftine
“Poligon agroalimentar – Centru județean de colectare, stocare, marketing și desfacere produse agricole”, aşa se va numi investiţia cu care administraţia judeţeană speră să facă ordine în domeniul comercializării de legume şi fructe. Deocamdată, proiectul este doar la stadiul de întocmire a documentaţiei. Se anunţă o investiţie de amploare, ţinând cont de faptul că doar fazele preliminare de proiectare costă 300.000 de euro. Cu aceşti bani Consiliul Judeţean Timiş vrea să realizeze un studiu de piață și concept integrat pentru fundamentarea soluțiilor tehnico-economice, un studiu de fezabilitate integrat și pe obiective de investiție, conform surselor de finanțare disponibile vizate şi un proiect tehnic și documentație de licitaţie pentru realizarea lucrărilor de execuție conform cu cerințele surselor de finanțare.
Proiectul pleacă de la constatarea că judeţul dispune de un potenţial agricol remarcabil, însă insufcient valorificat, atât din perspectiva capacităţilor de producţie, cât şi cea de desfacere pe pieţele interne si externe. Conform aceleiaşi argumentaţii, ponderea agriculturii în PIB-ul judeţului confirmă că după 1989 sectorul agricol a scăzut dramatic. “Se constată astfel că, doar la câţiva ani după dezintegrarea instrumentelor de planificare şi conducere centralizată, perioadă în care acestea nu au fost înlocuite cu altele specifice economiei de piaţă s-au pierdut pieţele tradiţionale de desfacere, iar o mare parte din produsele tradiţionale de marcă au rămas doar o amintire.”
Tot în argumentaţie se arată că existenţa unor pieţe subdezvoltare de desfacere în judeţ şi în ţară, distanţa mare faţă de sursele de informare şi consultanţă în domeniu, un sistem financiar ineficient şi nepotrivit nevoilor beneficiarilor potenţiali au condus, pe de o parte, la nevalorificarea pe piaţă a unor mari cantităţi de produse agricole (necorelate cantitativ şi calitativ cu cerinţele pieţei), iar pe de altă parte, “la un fenomen de dezertare a celor implicaţi în producţia agricolă, cu consecinţe grave economice şi sociale (nevalorificarea unui potenţial economic deosebit, scăderea sub limite admisibile a calităţii vieţii în mediul rural, grad ridicat de şomaj)”.
Soluţia este văzută, în acest proiect, în construirea unei rețele de centre de achiziţie marketing și desfacere a produselor agricole specializate pe legume și fructe şi în adaptarea acestora la condițiile economiei de piață .
Consilier: “Aceste centre ar trebui corelate cu bazinele legumicole şi cu fabricile de prelucrare”
Consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu, fost director al Direcţiei Agricole Timiş, spune că proiectul acesta merge pe ideea înfiinţării unor centre după modelul din Ungaria, sau reînfiinţarea fostelor centre de colectare de legume şi fructe. “Aceste centre ar trebui corelate cu bazinele legumicole şi cu fabricile de prelucrare, pentru ca, în acest fel, să se spargă monopolul intermediarilor şi al importatorilor. E ca în cazul centrelor de achiziţie pentru cereale, ideea fiind ca, în cele din urmă, să nu se vândă sau să se exporte mai departe produs brut, ci prelucrat. De exemplu, nu vindem grâu, vindem biscuiţi”, explică Tiberiu Lelescu.
Rămâne de văzut însă dacă aceste centre nu vor avea activităţi paralele de activitate cu Piaţa de Gros din Timişoara, de exemplu, care, în mare, îşi propune cam tot acelaşi lucru.
Şi foarte important este ca acest proiect să se materializeze şi după faza de documentaţie prealabilă, pentru ca suma de 300.000 de euro alocată acum să nu fie irosită printr-un proiect care să rămână doar pe hârtie.
Ultimele comentarii