Mircea Mihăieș, premiat de Academia Română, pentru critică și istorie literară

Mircea Mihăieş. Sursă foto: Puterea a Cincea

Scriitorul Mircea Mihăieș, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, primeşte din partea Academiei Române – Secția de Filologie și literatură Premiul pentru critică și istorie literară „Titu Maiorescu” pentru Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului (Editura Polirom). Volumul este parte a trilogiei pe care Mircea Mihăieş o dedică operei lui James Joyce.

 

Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului este un studiu critic de peste 900 de pagini care explorează, într-o proză experimentală de maximă dificultate, subteranele minții omenești, într-o încercare de a reconstitui, urmând modelul lui Giambattista Vico din Scienza nuova, istoria umanității începând cu timpurile pre-biblice până în contemporaneitatea jumătății de secol XX.

Volumul întregește seria de trei cărți pe care Mircea Mihăieş le-a consacrat marelui scriitor irlandez James Joyce. E vorba de cea mai amplă întreprindere exegetică, nu doar din spațiul românesc, ci și din cel internațional, dedicată celui care a revoluționat proza din secolul al XX-lea. „Trilogia joyceană”, totalizând aproape 3000 de pagini, mai cuprinde volumele Ulysses, 732. Romanul romanului (Editura Polirom, 2016), O noapte cu Molly Bloom. Romanul unei femei (Editura Polirom, 2019), Toate cele trei volume au fost succese de librărie, s-au bucurat de o recepție critică sărbătorească și au beneficiat de cele mai importate premii literare din România.

Înainte de a fi recompensat cu Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului a primit și cea mai înaltă distincție a Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Național. De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române i-a acordat Premiul „Alexandru Ciorănescu” pentru literatură comparată, iar Asociația de Literatură Generală și Comparată din România „Premiul pentru literatură comparată” pe anul 2021.

„Toate aceste distincții încoronează opera unuia din intelectualii de frunte ai României, cunoscut și pentru intensa activitate publicistică, definită ca o luptă neobosită pentru valorile democrației liberale, pentru o societate deschisă, pentru libertate și egalitate. Mircea Mihăieș este redactorul-șef al revistei de cultură Orizont, editată de Uniunea Scriitorilor din România”, transmite Academia Română.

Mircea Mihăieș este autorul a peste douăzeci de volume de critică, istorie literară și eseu, printre care: De veghe în oglindă (1989), Cartea eșecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Atlanticul imaginar (2002), Viața, cântecele și patimile lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008), Despre doliu (2009), Ultimul Judt (2011), Ce rămâne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha ( 2012), Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător (2014), Acestora li se adaugă cele trei exegeze joyceene. Împreună cu Mircea Nedelciu și Adriana Babeți este coautorul romanului de mare succes, Femeia în roșu (1990), ecranizat și transpus în variantă pentru scenă. A publicat, de asemenea, șase volume de analize ale vieții publice din România împreună cu profesorul Vladimir Tismăneanu, de la Universitatea din Maryland.

Pe lângă alte distincții și premii importante (între care Meritul cultural în grad de cavaler, decernat de Președinția României), Mircea Mihăieș a primit de nouă ori premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Premiile anuale ale Academiei Române, prin care sunt recompensate lucrări publicate în cursul anului 2021, vor fi decernate în 7 decembrie. Secția de Filologie și literatură a Academiei Române, care răsplătește un număr de opt creații și autori, a decis să acorde în acest an doar patru premii pentru ediții în domeniul filologico-lingvistic, pentru îngrijiri de ediții și un premiu pentru critică și istorie literară.

 

Print Friendly, PDF & Email