Măriuca, abandonată într-un leagăn de copii, îşi caută prietenul din orfelinat

Foto: Melania Avanzato

Marion Le Roy Dagen, coautoare a volumului Copilul și dictatorul, încearcă să-l regăsească pe cel mai drag prieten al său din copilărie, pe Claudiu. Nu mai ştie nimic de el de aproape 40 de ani, de când a fost adoptată dintr-un orfelinat din Alba Iulia.

 

Marion Le Roy Dagen (născută Maria şi alintată, în România, Măriuca) s-a născut în 1976, la Aiud, în județul Alba. A fost abandonată la scurt timp după naştere şi încredinţată Leagănului de copii din Alba Iulia, unde a stat cinci ani, până când a fost adoptată de o familie din Franţa. Acolo, la Leagănul din Alba Iulia, l-a cunoscut pe Claudiu, un băieţel cu un an sau doi mai mic decât ea, care, spune, i-a fost cel mai apropiat prieten.  Nu l-a mai întâlnit din 1981, anul plecării sale la Bucureşti, apoi în Franţa.

Acum încearcă să dea de el, dar nu ştie dacă Claudiu a mai rămas în România sau dacă nu a fost adoptat de o familie din Germania. „Vorbesc despre Claudiu şi-mi dau seama că mi-e dor de el, pentru că era ca un frate. Sper să-l găsesc. Cine ştie, poate voi reuşi…”, spune Marion Le Roy Dagen.

Poate, privind fotografia Măriucăi – făcută după plecare din orfelinat –, Claudiu, care acum trebuie să aibă 42-43 de ani, îşi va aminti de chipul fetiţei de atunci şi o va căuta.

Marion Le Roy Dagen cu părinţii adoptivi din Franţa. Foto: E. Blanchet – Orphelins de Romanie

Marion Le Roy Dagen este co-autoare a volumului Copilul și dictatorul (Humanitas 2019), o carte despre căutarea identităţii, despre căutarea de sine după o copilărie amputată, o carte în care face o mărturie emoţionantă despre viaţa într-un orfelinat din România lui Ceaușescu. „În copilărie eram foarte marcată de semnele de hospitalism pe care le vedeam la colegii mei. Mi au rămas în minte acești copii de o tristețe sfâșietoare, privind temători departe, în gol. Și eu aveam stereotipuri, mă legănam, nu dor-meam bine, nu puteam să fiu atentă și mă temeam de orice «plecare». Cea mai puternică amintire e absența iubirii, a afecțiunii, a prezenței și privirii adulților”, povesteşte, după mai bine de 35 de ani, Marion (Măriuca) Le Roy Dagen.

Aceasta locuiește acum în Toulouse și lucrează ca şef de serviciu în domeniul socio-educativ. Din 2015, este membră fondatoare a asociației franceze „Orphelins de Roumanie“ care-și propune să ajute persoanele adoptate născute în România să-și descopere originile.

Print Friendly, PDF & Email