Aseară, la Timișoara a avut loc pornirea iluminatului stradal festiv de sărbători și deschiderea Târgului de Crăciun, ajuns la cea de-a X-a ediție. Evenimentele au fost primite cu bucurie de mii de oameni prezenți în centrul orașului, când perdelele de leduri au inundat cu lumină centrul Timișoarei, potrivit Agerpres.
Comercianții români și străini care expun în cele aproape 100 de căsuțe amplasate în Piața Operei, pentru Târgul de Crăciun, au amenajat și în acest an standurile cu diferite produse. Meșteșugarii și-au întins marfa: blănuri și covoare călduroase din fuior alb, papuci de casă și ilice, căciuli din blană, mănuși din piele îmblănite, ciorapi groși din lână, vase și oale din lut bune pentru sarmale, păhărele din ceramică rezistente la țuica fiartă și care țin vinul fierbinte, scăunele din lemn, jucării tradiționale.
Sectorul „Gastro” este cel mai curtat la ceas de seară, unde alături de produsele de sezon românești stau în bună armonie cele ale bucătarilor din Ungaria, Italia, Austria, Germania sau Serbia.
La căsuțele ungurilor se poate gusta un gulaș picant și ceafă la grătar, dar și mâncăruri calde cu specific nemțesc, unde se comercializează cârnați fierți și vin aromat fierbinte, în timp ce copiii sunt foarte atrași de merele coapte cu scorțișoară.
Și anul acesta, Moș Crăciun a decis să-și deschidă un „punct de lucru” pe platoul din fața Operei Naționale Române, unde toți copiii cuminți îi vor putea ajuta pe spiridușii Moșului să umple imensa sanie cu daruri, trasă de reni, până în 22 decembrie, când acesta va ajunge în oraș și va împărți jucăriile și dulciurile. La atelierul lui Moș Crăciun, copiii vor fi învățați de spiriduși să picteze turtă dulce, să deseneze globuri și să împodobească ornamente de Crăciun din ceramică.
O altă atracție, devenită deja tradițională pentru Târgul de Crăciun de la Timișoara, este ieslea în mărime naturală amenajată în fața Catedralei Mitropolitane, împodobită cu paie și cu statuete în mărime naturală, care înfățișează personajele biblice din scena Nașterii Pruncului Sfânt.
Ca în fiecare an, din 2000 încoace, în iesle sunt aduse și patru oi, care vor rămâne aici până la închiderea târgului, pe 9 ianuarie 2017.
Un concert al Orchestrei Timișoara Big Band a marcat deschiderea târgului, urmat de Hora Unirii, un spectacol al Ansamblului „Timișul”, cu participarea unor interpreți de muzică populară bănățeană. În horă s-a prins și primarul Timișoarei, Nicolae Robu.
Ziua s-a încheiat cu un foc de artificii, de la orea 22, și retragerea cu torțe a Armatei.
Ultimele comentarii