Istoricul timişorean Vasile Docea, decorat de Casa Regală a României

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi-a sărbători ieri ziua de naștere, prilej cu care a conferi 15 decorații regale unor personalități, instituții și organizații din România și din Republica Moldova. Printre cei decoraţi se numără şi istoricul timişorean Vasile Docea, traducătorul jurnalului lui Carol I.

 

Istoricul Vasile Docea, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, a fost decorat, ieri, de Casa Regală a României cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.

Titlul acesta este acordat din anul 2013, 49 de personalităţi române şi străine fiind decorate până acum.

Ordinul Coroana României a fost instituit de Regele Carol I, prin Decretul Regal nr. 1244/10 mai 1881, cu prilejul proclamării Regatului României, pentru a recompensa serviciile aduse Statului. Reînfiinţat de Majestatea Sa Regele Mihai I, la 30 decembrie 2011, devine Ordin Dinastic (al Familiei Regale). Prin acordarea acestui ordin, Casa Regală a Românie “recompensează meritele cetăţenilor români şi străini care aduc un aport substanţial la dezvoltarea şi consolidarea României, prin actiuni publice sau prin excelenţă în profesie, pentru fapte puse în slujba Statului şi a Naţiunii”.

Vasile Docea este director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara şi profesor la Departamentul de Științe Politice în cadrul Universităţii de Vest din Timișoara. Este autor al mai multor volume, printre care Relaţii româno-germane timpurii. Încercări şi eşecuri în prima jumătate a secolului XIX, (Presa Universitară Clujeană, 2000), Carol I şi monarhia constituţională. Interpretări istorice, (Presa Universitară Română, 2001), Străinii de-alături. Explorări în istoria minorităţilor şi a comunicării interculturale, (Editura Universităţii de Vest, 2006) şi traducrea jurnalului lui Carol I, în Carol I al României, Jurnal, vol. I, 1881-1887, vol. II, 1888-1892 (Polirom, 2007, 2014).

Citeşte şi: Istoric Vasile Docea: „Dacă poporul român ar avea un cod genetic propriu, Monarhia ar fi unul dintre cromozomi”

În cadrul aceleiaşi ceremonii, 15 persoane şi instituţii au primit decoraţii de la Custodele Coroanei române, Margareta, cu ocazia zilei sale de naştere. Ceremonia s-a desfăşurat în Sala Tronului din Palatul Regal.

Decoraţia Regală “Nihil Sine Deo” a fost acordată academicienilor Bogdan Simionescu şi Sorin Dumitrescu, pictorului Ştefan Câlţia, Băncii Naţionale a României, Nunţiului Apostolic în România, Miguel Maury Buendía, scriitorului Stelian Tănase şi Colegiului Naţional “Sfântul Sava”, din Bucureşti.

Corul Regal a fost decorat cu Medalia “Regele Mihai I pentru Loialitate”, iar Crucea Casei Regale a României a decernată proiectului Wild Carpathia al The European Nature Trust, Liceului “G. Asachi”, din Chişinău, şi lui Aurel Vlaicu, Gealan România.

Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer a fost oferit tenorului Teodor Ilincăi, dr. Akkan Suver şi ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti, E.S. Paul Brummell.

La sfârşitul ceremoniei, la care au fost prezenţi şi principele Radu şi principesa Maria, a fost organizată o scurtă recepţie de aniversare, în Sufrageria Regală.

Print Friendly, PDF & Email