Imobilul Bisericii romano-catolice din Piaţa Bălcescu, redat comunităţii romano-catolice

Sursă foto: Spotlight Heritage Timişoara

Imobilul Bisericii romano-catolice din Piaţa Bălcescu, construit între anii 1912 și 1913, se întoarce în patrimoniul Episcopiei Romano-Catolice. Primăria Timișoara a elaborat un proiect de hotărâre de pentru aprobarea transferului fără plată.

 

Imobilul se află în proprietatea Primăriei Timişoara și a fost atribuit în 2018, prin contract de comodat, Parohiei Romano-Catolice Timișoara III Elisabetin. Dreptul de folosință este gratuit pentru o perioadă de 25 de ani. Pentru transmiterea unor clădiri sau terenuri în proprietatea unităților de cult, este necesar însă ca acestea să fie în domeniul privat al municipiului. Astfel, proiectul de hotărâre prevede trecerea acestuia în domeniul privat al Municipiului Timișoara și transmiterea, fără plată, a dreptului de proprietate asupra imobilului.

Episcopia Romano-Catolică din Timișoara, în calitate de for tutelar al cultului romano-catolic de pe raza Diecezei de Timișoara, a solicitat în 2020 transmiterea fără plată în proprietatea parohiilor romano-catolice de care aparțin, a celor trei biserici lăcaşe de cult din Timişoara: Biserica romano-catolică “Sf. Ecaterina”, din cartierul Cetate, Biserica romano-catolică “Millenium”, din cartierul Fabric, și Biserica romano-catolică “Preasfântă Inimă a lui Isus”, din Piaţa Nicolae Bălcescu.

Alături de biserică, în 1926, a fost construită ţi Mănăstirea Salvatorienilor, din cartoerul Elisabetin. Închisă în perioada regimului comunist, aceasta are în prezent în grijă un centru pentru copiii străzii și un azil de noapte pentru persoane nevoiașe.

Print Friendly, PDF & Email