Elveţianul Adrian Notz, desemnat curatorul Bienalei Art Encounters 2023

Adrian Notz. Foto: Arhivă personală

Fundația Art Encounters a început pregătirile pentru ediția a cincea a Bienalei de Artă care va avea loc anul viitor, în cadrul programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Curatorul expozițiilor centrale va fi elveţianul Adrian Notz, fost director al Cabaret Voltaire, considerat locul de naștere al dadaismului.

 

Ediția din 2023 a Bienalei Art Encounters se va desfășura pe parcursul a opt săptămâni, în perioada 19 mai și 16 iulie, fiind unul dintre evenimentele principale din cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, susținut de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

În centrul cercetării curatoriale și a producțiilor noi de lucrări de artă, cu care Bienala a obișnuit deja publicul, spun organizatorii evenimentului, se va afla dorința de a implica arta, știința și tehnologia, pentru a contura o nouă avangardă a gândirii artistice. De asemenea, agresiunea războiului din Ucraina impune o abordare care să depășească atitudinile polarizante și să producă un model de bienală relevant, adecvat și necesar. Astfel, expozițiile vor contura rolul pozitiv pe care arta și cultura îl pot avea în fața realității războiului, tensiunilor socio-economice și a instabilității cauzate de pandemie.

O bienală de artă contemporană și programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii pot fi un loc de reflecție și, totodată, o formă de protest. Desigur că efectele artei și culturii nu sunt imediate. Dar arta poate fi un mijloc nu numai pentru a imagina, ci și pentru a încerca să creăm o realitate și o societate mai bună”, declară curatorul Adrian Notz.

Originar din Elveţiam, Adrian Notz este curator independent și activează în cadrul Centrului de Inteligență Artificială de la Swiss Federal Institute of Technology Zürich și la Fundația Tichy Ocean. În perioada 2012-2019 a fost director al Cabaret Voltaire, considerat a fi locul de naștere al dadaismului, iar din 2010 până în 2015 a ocupat funcția de director al Departamentului de Arte Plastice la Școala de Design din St. Gallen.

Organizată începând cu anul 2015, Bienala Art Encounters a devenit un eveniment reper pentru arta contemporană din România datorită calității expozițiilor și a curatorilor invitați, succes care se datorează unui număr de peste 450 de artiști internaționali, regionali și români care au participat, dar și extinderii parteneriatelor și colaborărilor pe care Fundația Art Encounters le-a stabilit în cei şapte ani de activitate.

Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimentală și o bienală de artă contemporană, axat pe un program de cercetare curatorială care încurajează dialogul cu moștenirea istorică locală și cu mediul socio-cultural al orașului Timișoara. Misiunea Bienalei este de a deveni un punct de întâlnire pentru artiști, comunități, instituții și idei.

Print Friendly, PDF & Email