Drama islandeză „Ținutul”, lansată pe marile ecrane

Ţinutul, cel mai recent film al cunoscutului regizor islandez Grímur Hákonarson, se lansează în cinematografele din România începând cu 18 septembrie. La Timișoara filmul la rula la Cinema City Timișoara Shopping City.

 

Amplasat într-o comunitate mică de fermieri islandezi, Ţinutul spune povestea Ingăi, o femeie care crește vaci de lapte și care se revoltă împotriva atotputernicei Cooperative locale. Inga încearcă să-i convingă și pe alți fermieri să i se alăture în lupta contra corupției din Cooperativă, dar se lovește de o rezistență acerbă, confruntându-se cu dependența și loialitatea comunității față de această entitate care domină prin monopol. Femeia își pune la bătaie toate resursele ca să scape din ghearele Cooperativei și să-și trăiască viața așa cum vrea.

„«Ţinutul» arată realitatea politică a unei regiuni particulare din Islanda, văzută prin ochii acestei femei, Inga, care și-a pierdut soțul și care, în timp ce trece prin toate etapele doliului și ale durerii, se hotărăște să lupte împotriva establishment-ului corupt care o exploatează pe ea și comunitatea din care face parte”, declară regizorul Grímur Hákonarson.

Inspirat și de discuția generală din industria de entertainment despre rolul femeii în film, Grímur Hákonarson spune că „acesta e al doilea strat al poveștii – o femeie care-și caută calea într-o societate masculină care controlează lucrurile și îi exploatează pe ceilalți”.

Interpreta rolului principal, Arndís Hrönn Egilsdóttir, reușește o performanță actoricească remarcabilă, fiind comparată de mai mulți critici cu cea care i-a adus lui Frances McDormand un Oscar, un BAFTA și un Glob de Aur pentru Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Ţinutul a avut premiera anul trecut la Toronto International Film Festival și s-a bucurat de cronici entuziaste în mass-media.

Regizorul și scenaristul islandez Grímur Hákonarson, în vârstă de 43 de ani, a debutat în 2010 cu lungmetrajul Summerland, pentru care a fost nominalizat la Premiile Edda, echivalentul islandez al Oscarurilor. Următorul lui film, Rams (Despre oameni și oi), i-a adus recunoașterea internațională, câștigând premiul secțiunii Un Certain Regard la Cannes, primind Premiul Special la Juriului și Premiul Publicului la TIFF în 2015 și fiind propunerea Islandei la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

Ținutul este distribuit în România de Transilvania Film.

Print Friendly, PDF & Email