Dr. Horia Colibăşanu: „Amânarea vizitei la stomatolog este periculoasă”

Foto: Arhivă personală Horia Colibăşanu

Cunoscut pentru curajul și performanța din alpinism, dr. Horia Colibășanu își asumă un mesaj public de conștientizare și încurajare a populație să aibă încredere în stomatologi și să meargă la cabinet în timp util pentru a preveni aglomerarea urgențelor, a complicațiilor medicale și a durerii.

 

Medicul stomatolog Horia Colibășanu atrage atenția asupra importanței prevenției orale în timpul crizei medicale generate de covid-19, spunând că tot mai mulți pacienți speriați de declarații exagerate amână vizita la stomatolog până ajung în situații care le pun sănătatea în pericol.

În contextul pandemiei, anxietatea atinge cote alarmante și este întreținută de informații lipsite de suport științific. A fost mediatizată declarația unui expert OMS și îndemnul de evitare a serviciilor stomatologice, deși probabilitatea transmiterii covid-19 prin microparticule este necunoscută. În întreaga lume cabinetele dentare funcționează fără probleme, cu respectarea protocoalelor de siguranță”, afirmă dr. Horia Colibășanu.

El atrage atenţia că afecțiunile stomatologice pot reprezenta o sursă de suferință și chiar de deces, fapt confirmat de altfel de Organizația Mondială a Sănătății. Conform mai multor asociații stomatologice internaționale, inclusiv American Dental Association – care vorbește în numele a 163.000 stomatologi americani –, completează Horia Colibăşanu, serviciile stomatologice și prevenția orală sunt esențiale pentru asigurarea sănătății de ansamblu a pacienților. Cabinetele stomatologice sunt un mediu sigur pentru pacienți deoarece se respectă proceduri stricte care împiedică răspândirea virusului.

Dr. Colibăşanu susţine că nu există focare de covid-19 în cabinete stomatologice şi că nu au fost raportate nici cazuri de infectare la dentist. „În schimb, ce știm sigur este că pacienții care își amână controalele și tratamentele au de suferit, riscul afectării sănătății dentare fiind unul real și palpabil. Mi se pare trist și dezamăgitor că în România nu a reacționat nimeni la recomandările neîntemeiate de amânare a vizitelor la stomatolog. Cred că singurele intervenții care pot fi amânate sunt cele cosmetice, în rest, ar trebui să încurajăm prevenția și mersul la doctor”, afirmă dr. Horia Colibășanu.

Acesta mai spune că pacienții speriați de informațiile exagerate din spațiul public intră într-un cerc vicios: nu se prezintă la medic de frică, de durere, de teama de a nu se infecta cu covid-19 sau de spaima prețurilor, însă amânând vizita au șanse mari să trăiască exact lucrurile de care se feresc: „Urgențele și complicațiile, prin natura lor, produc mai multă durere și costă mai mult, pentru că nu s-a intervenit la timp.”

Ca gest de încurajare pentru timișoreni, dr. Horia Colibășanu oferă 100 de consultații gratuite, pentru a demonstra că există sănătate orală fără panică.

Print Friendly, PDF & Email