Obezitatea infantilă este determinată de la vârsta de cinci ani

Copii obeziProcesul prin care copiii devin obezi începe încă de la grădiniță, iar la vârsta de 14 ani, mai mult de jumătate dintre participanții la studiu erau obezi de cel puțin cinci ani.

 

De asemenea, studiul ara­tă că riscul de a deveni obezi până în clasa a patra este de patru ori mai mare în rândul copiilor care au fost supra­pon­derali la grădiniță decât aceia care au avut o greutate norma­lă. „Dacă tendințele în inci­dența obezității sunt bine stabi­lite, noi știm foarte puține des­pre copiii care devin obezi și la ce vârstă”, a explicat Solveig Cunningham, profesor asis­tent la Facultatea de Sănătate Publică de la Universté Emory, autorul principal al acestei cer­cetări, citat de Mediafax.

Cercetătorii au analizat datele provenite de la un son­daj realizat în rândul copiilor de la grădinițe, între 1998 și 1999. Acest sondaj reprezintă un eșantion al tuturor copiilor înscriși la grădinițe în această perioadă în Statele Unite ale Americii, ceea ce înseamnă aproximativ 3,8 milioane, pre­ci­zează autorii.

Examinând incidența obe­zității la aceste vârste fragede și evoluția sa am putea să ne informăm despre natura aces­tei epidemii, vârsta cu cea mai ma­re vulnerabilitate și grupurile care întâmpină cele mai mari riscuri de a deveni obeze”, mai spune profesorul Cunningham.

Studiul a arătat că peste 12,4% dintre copiii americani de la grădinița erau obezi și 14,9 supraponderali, potrivit autorilor care s-au bazat pe indicele de masă corporală in­fantilă stabilită de Centrul Fe­deral de Control și Prevenire a Maladiilor.

Rata de obezitate a fost cu până la 20,8% mai mare în rân­dul copiiilor cu vârsta medie de 14,1 ani. Incidența obezității a fost mai mare la 14 ani, în rândul copiilor de culoare (17%), urmați de hispanici (14%). Rata obezității a fost de doar 10% în rândul copiilor caucazieni și cei din alte rase. Totodată, 20% dintre copiii care făceau parte din familii foarte bogate au avut cea mai mică incidență a obe­zității la grădiniță comparativ cu cei din celelalte grupuri so­cio-economice, porivit studiu­lui. La toți copiii cu vârstele între 5 și 14 ani, incidența obe­zității era mai ridicată (25,8%), decât în rândul copiilor care făceau parte din familiile cele mai sărace din grup.

Copiii care au avut o greu­tate mai mare la naștere (pes­te patru kilograme) și au fost supraponderali la grădiniță au înregistrat cel mai mare risc de a deveni obezi înaintea de vârsta de 14 ani, potrivit aces­tei cercetări. Aproximativ 36% dintre copiii deveniți obezi până la vârsta de 14 ani au avut mai mult de patru kilograme la naștere.

Noi avem indicii că unii factori dinainte de naștere și din primii ani de viață joacă un rol important în obezitate”, afirmă profesorul. Potrivit cer­cetătorilor, eforturile de preve­nire ar trebui să se concen­treze asupra acestor copii „susceptibili de a deveni obezi mai târziu în viață”.

Print Friendly, PDF & Email