La invitația primarului Dominic Fritz, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a venit la Timişoara, unde a plantat un stejar, în locul celui plantat în urmă cu aproape 100 de ani, de Regele Ferdinand, şi a participat la dezvelirea plăcuţei bulevardului Regele Mihai I care a revenit astfel la numele pe care l-a avut până în 1947.
„Legătura dintre Timișoara și Casa Regală a României e de astăzi și mai puternică. Bulevardul Republicii s-a întors la numele pe care l-a avut până în 1947: Bulevardul Regele Mihai I. Pe locul stejarului Regelui Ferdinand din Piața Libertății, Majestatea Sa Margareta a plantat un nou stejar”, a declarat primarul Timişoarei, Dominic Fritz.
Potrivit acestuia, stejarul plantat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, în Piața Libertății este simbolul acestei durabilități și fermități cu care și Timișoara, și Casa Regală a României apară valorile europene. Copacul a luat locul unui alt stejar care fusese plantat la 1 mai 1923, de către Regele Ferdinand, dar care, din cauza lucrărilor de reamenajare a Pieţei Libertăţii, din ultimii ani, a fost afectat şi s-a uscat.
Copacul este însoţit de o plăcuţă cu următorul mesaj: „Acest stejar a fost plantat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, în data de 19 mai 2022, pe locul stejarului Majestăților Sale Regele Ferdinand și Regina Maria, sădit în urmă cu aproape un secol în 1923. Orașul Timișoara ȋși poate revendica reperele făcând apel la valorile care au descris, de-a lungul istoriei, ținuta demnă a regalității române. Aceste valori consfințesc orientarea timişorenilor spre un destin european.”
Dominic Fritz a subliniat că prosperitatea și bunăstarea ca oraș și ca țară sunt posibile doar dacă suntem integrați în aceeași casă comună, europeană. „Familia Regală a României a fost întotdeauna o familie europeană, care a susținut valorile europene: respectul, toleranța, moralitatea, bunătatea. În vremuri tulburi ca cele pe care le trăim noi acum, cu un război la granițe, cu multă ură și multă incertitudine economică, avem nevoie de repere și valori istorice care să ne arate drumul corect spre viitor. De aceea, relația dintre Timișoara și Familia Regală a României este atât de valoroasă și de importantă. O legătură care nu se poate desface. Cuvintele de încurajare rostite de Regele Mihai în 16 decembrie 1989, la Europa Liberă, miilor de oameni ieșiți pe străzile Timișoarei pentru libertate sau vizita Principesei Margareta, în ianuarie 1990, la Timișoara, pentru a se implica în reconstrucția țării – sunt astfel de repere care ne ajută să nu ne abatem de la calea corectă” a mai spus edilul Timişoarei.
Vizită la Timișoara a Majestăţii Sale Custodele Coroanei și a Alteței Sale Regale Principele Radu făcută joi, 19 mai, a mai inclus o întlnire cu reprezentanţii Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai”, unde, în prezența unei numeroase asistențe cuprinzând membrii Senatului, profesori și studenți, Majestății Sale i-au fost conferite Diploma și Medalia de Onoare a Universității.
De asemeneam cuplul regal a vizitat Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Timișoara, unde a fost întâmpinat de Înalt Preasfinția Sa Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului. Alături de primarul Timişoarei, Dominic Fritz, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au recules pentru câteva minute în catedrală, iar apoi au pus două lumânări cu lumină de la Sfântul Mormânt de la Ierusalim la portretul frescă al Regelui Mihai I, aflat în Pridvorul Catedralei. Regele Mihai I este ctitor al acestui lăcaş de cult şi a participat al sfinţirea acestuia, în 6 octombrie 1946.
În încheierea vizitei la Timișoara, domnul primar Dominic Fritz a oferit o recepție în onoarea Familiei Regale, la care au participat personalități din societatea civilă timișoreană, membri ai Corpului Consular, ziariști și funcționari publici.
Ultimele comentarii