Dominic Fritz, la comemorarea eroilor martiri din Decembrie 1989: „Libertatea a fost întotdeauna în spiritul Timişoarei”

Foto: Petre Cojocaru

La Sala Capitol a avut loc azi şedința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara. În cadrul acestui eveniment, la care a fost invitat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat că este momentul în care „ţara libertății se întâlnește cu orașul libertății”.

 

„Suntem aici azi să onorăm eroismul concetățenilor noastre din urmă cu 31 de ani – să ne amintim de cei care au murit, dar să și onorăm și să încurăjăm cei care duc mai departe flacăra revoluției până în ziua de azi. De-a lungul anilor mi-am pus întrebarea: de ce a pornit revoluția tocmai în Timișoara? Sunt multe răspunsuri, dar unul dintre ele s-a impus în mintea mea. Timișoara a fost prima pentru că libertatea a fost întotdeauna în spiritul orașului. A fost spațiul în care au trăit în libertate și respect reciproc oameni din diferite popoare, de diferite limbi și culturi. Această tensiune creatoare a fost creuzetul pentru decembrie 89. Să nu uităm niciodată că Revoluția a fost făcută de oameni în carne și oase. Unii dintre ei sunt azi aici să ne readucă, din trecut, mesajul Timișoarei din decembrie 89, de libertate, adevăr, demnitate, solidaritate, dreptul la o viață mai bună. Acest mesaj avem datoria să-l reactualizăm an de an, când celebrăm Revoluția. Avem datoria să-i redăm viața și sensul și azi și peste un an și peste zece”, a declarat azi primarul Timişoarei, Dominic Fritz, la şedința festivă a Consiliului Local Timișoara dedicată comemorării eroilor martiri din Timișoara.

Edilul Timişoarei a mai spus că, în opinia lui, „Ziua Revoluției în Timișoara este în fiecare zi, pentru că în fiecare zi avem datoria să ne trăim viețile în libertate, adevăr, demnitate, solidaritate și aspirația la o viață la bună, azi și pentru totdeauna. Și acesta este mesajul viu al Revoluției.”

Dominic Fritz i-a mulţumit ambasadorului SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, prezent pentru al doilea an consecutiv, la comemorarea victimelor revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara: „Excelența Voastră, mă bucur că ați acceptat să fiți prezent în Timișoara într-o perioadă, în care întreaga comunitate timișoreană marchează evenimentele istorice din decembrie 1989. Țara libertății se întâlnește cu orașul libertății.”

Întreaga ceremonie poate fi urmărită accesând acest link: https://www.facebook.com/evenimenteprimariatimisoara/videos/739135206701346

Print Friendly, PDF & Email