Legătură directă Timișoara – Bruxelles via Universitatea de Vest

Vizita UVT la BruxellesDupă ce în martie Universitatea de Vest din Timișoara a instituit o reprezentare permanentă la Parlamentul European, fiind prima instituție de învățământ superior din România care ia o asemenea măsură, acum a mai făcut un pas, legând și mai strâns relația cu instituțiile europene.

 

La Bruxelles au avut loc, zilele trecute, mai multe întâlniri între reprezentanții UVT și cei ai Institutului Cultural Român, ai Alianței de Cercetare Bavareză, ai Institutului de Studii Europene-Universitatea Liberă din Bruxelles și Vrije Universiteit Brussel, cu aceasta din urmă semnându-se un acord direct pe programul Erasmus adresat doctoranzilor și masteranzilor. Întâlniri intermediate de Emanuela Gârboni, fostă absolventă UVT, anunţă, într-un comunicat, oficialii UVT.

Punctul central al reprezentanţilor UVT la Bruxelles l-a reprezentat de o întâlnire cu membri ai comunităţii de alumni a absolvenților săi angrenați în organismele de nivel comunitar

Se vorbește în fiecare zi despre cum ne pleacă tinerii din țară, dar nu se vorbește despre cum i-am putea valorifica de acolo de unde ei se află. Au studiat și absolvit la noi, au ales să lucreze în altă țară, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i declarăm pierduți. Putem beneficia de expertiza lor, ca universitate și ca țară, dacă ne implicăm activ în crearea unei rețele alumni cu beneficii practice, indiferent că au o aplicabilitate imediată sau pe termen lung. O asemenea rețea, precum cea inițiată de UVT, ne aduce în prima linie a celor care iau decizia la nivel comunitar”,  rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Întrunirea de la Bruxelles a fost facilitată de către europarlamentarul Cristian Bușoi și de echipa cabinetului său, la eveniment participând și europarlamentarii Maria Grapini și Mihai Țurcanu, mai spun reprezentanţii UVT. Care adaugă că „această reuniune este prima de acest fel organizată de o universitatea din România și poate reprezenta un exemplu prin care instituțiile statului să beneficieze de o bogăție românească nevalorificată până în prezent, diaspora sa intelectuală”.

Print Friendly, PDF & Email