Dominic Fritz: „Avem un buget ambițios pentru o Timișoara dinamică”

Dominic Fritz. Sursă foto: USR Timiş

Bugetul Timişoarei pe 2024 propus de Primăria Municipiului a fost aprobat joi, 22 februarie, de consilierii locali, cu unanimitate. Suma totală de peste 2,5 miliarde de lei reprezintă o creștere față de anul trecut. „O bună parte a bugetului Timișoarei se datorează fondurilor europene. Noi avem la îndemână acești bani pentru că România este membră a Uniunii Europene și Timișoara este un oraș european”, îl cataloghează primarul Dominic Fritz.

 

„Avem un buget ambițios pentru o Timișoara dinamică. Un buget care crește de la an la an, iar anul acesta avem un buget record. Datorăm aceste creșteri în primul rând timișorenilor: avem o dinamică economică foarte mare ceea ce înseamnă venituri mai mari la bugetul local. Apoi, o bună parte a bugetului Timișoarei se datorează fondurilor europene. Noi avem la îndemână acești bani pentru că România este membră a Uniunii Europene și Timișoara este un oraș european. Și e bine să spunem lucrurile astea, pentru că în ultimul timp sunt unii care pun la îndoială apartenența noastră europeană. Dacă ne uităm la acest buget care este baza pentru bunăstarea noastră știm că datorăm mult din prosperitatea noastră Uniunii Europene”, a spus primarul Dominic Fritz.

Pentru funcționarea orașului este prevăzută suma de 1,23 miliarde de lei, transmite Municipalitatea. Din acești bani se asigură transportul în comun, termoficarea, curățenia, întreținerea și extinderea spațiilor verzi, iluminatul public, ordinea publică, asistența socială, locuințe, cultură, sport. Ca răspuns la nevoile timișorenilor, sunt alocate mai multe fonduri pentru reparații trotuare, amenajarea de locuri de parcare, plantarea și întreținerea spațiilor verzi din cartiere și pentru o mai bună funcționare a iluminatului public. În plus, Primăria sprijină prin subvenții, care se ridică la 300 de milioane de lei, activitățile de transport public și de furnizare a agentului termic.

Dezvoltarea orașului beneficiază de o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei,. Ca domenii prioritare sunt educația, sănătatea, mediul și proiectele mari de infrastructură. Cea mai mare creștere este prevăzută la investițiile în educație, care însumează aproape 20% din bugetul de dezvoltare al orașului. Cu un buget record de peste 235 de milioane de lei, Primăria transmite că asigură bani pentru investiții noi în învățământ, precum Creșa din zona Bucovina, Școala Gimnazială nr.1 din Fabric, Școala Gimnazială arondată Liceului „J.L. Calderon”, Liceul „Ana Aslan”, Colegiul „Henri Coandă”, Liceul Alimentar și Campusul Dual. Continuă, de asemenea, lucrările la Liceele „Waldorf”, „E. Ungureanu” și „N. Lenau”, precum și la alte unități de învățământ.

Pe lista investițiilor se regăsescși Arena „Eroii Timișoarei”, bulevardul Stan Vidrighin, pasajul Solventul, pasajul Polonă, pasarela Gelu, pasarela Îndrăgostiților, un nou Spital Municipal, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii, cinematografele Studio și Dacia, mai spun reprezentanţii Primăriei.

Zone-cheie ale Timişoarei, piețele Traian, Mocioni și Victoriei, vor beneficia de proiecte majore de regenerare urbană.

Pentru modernizarea transportului public sunt prevăzute 421 de milioane de lei, atât pentru achiziția de mijloace de transport nepoluante, cât și pentru modernizarea liniilor de tramvai.

Sumele din bugetul pe anul 2024 pot fi consultate pe site-ul Primăriei, accesând linkul: https://buget.primariatm.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email