Se ştie ce a votat Senatul când a fost vorba despre începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian. Şi se poate intui cine a votat “pentru” şi cine a votat “împotrivă”, chiar dacă votul a fost secret. Am întrebat senatorii de Timiş cum îşi argumenteză votul.
126 la 25
Se ştie deja că plenul Senatului a respins, luni, prin vot secret, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian. La finalul votului, el le-a mulţumit “din inimă” colegilor săi senatori pentru respingerea solicitării procurorului general al Parchetului Î.C.C.J. în cazul său, declarând că votul Senatului a dat un “verdict de nevinovăţie”, având în vedere copleşitoarea majoritate.”Mă încearcă un sentiment de emoţie şi cred că nu există, după o activitate politică de aproape un sfert de veac un gest de solidaritate şi de încredere mai mare decât acesta”, le-a mai spus, după vot, ministrul colegilor senatori. “Încă o dată, vă mulţumesc din inimă”.
Rezultatul oficial al votului Senatului în cazul solicitării privind începerea urmăririi penale a ministrului Varujan Vosganian a fost anunţat în plen, fiind înregistrate 126 de voturi “împotrivă” şi 25 de voturi “pentru”. Votul a fost secret cu bile, fiind exprimate 151 de voturi.
Procurorul general al Parchetului Î.C.C.J. a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Solicitările au fost trimise Senatului şi preşedintelui de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma cererii primite de la şeful D.I.I.C.O.T.
Dosarul în care D.I.I.C.O.T. a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Cum îşi argumentează senatorii de Timiş votul?
Le-am solicitat celor şase senatori de Timiş să îşi decline şi să-şi argumenteze votul de luni din Senat.
Senatorul P.D.L. Vasile Blaga spune că toţi cei 21 de parlamentari P.D.L. prezenţi în sală au votat pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian. Aceasta nu echivalează, însă, explică Vasile Blaga, cu o învinuire a lui Varujan Vosganian “Pur şi simplu, nu putem vorbi despre respectarea independenţei Justiţiei, aşa cum face Crin Antonescu, dacă pui sub semnul întrebării eficienţa actului de judecată şi dacă te opui accesului justiţiei la îndeplinirea atribuţiilor sale”, argumentează Vasile Blaga opţiunea comună de vot a parlamentarilor P.D.-L., subliniind totodată că este imperios necesar ca Justiţia să fie lăsată să îşi facă datoria.
La senatorii Puterii, răspunsul este previzibil. Senatorul liberal Ben Oni Ardelean a ţinut să precizeze că votul din Senat a fost secret. Cum a votat? “Răspunsul este unul evident pentru oricine cunoaşte rezultatul final al votului. Senatul nu putea să îşi acorde votul unui dosar pur politic. E o aberaţie. Senatul nu e tribunal care să îşi dea acordul unor dosare politice”.
Petru Ehegartner, senator tot din partea P.N.L., a avut aceeaşi opţiune: neînceperea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian. “Din datele prezentate, nu a rezultat niciun motiv sau suspiciune care să mă fi determinat să votez altfel decât «nu» în ce-l priveşte pe domnul Vosganian. Măsurile pe care le-a luat şi pentru care a fost incriminat s-au dovedit în beneficiul întregii industrii chimice prelucrătoare”, explică Petru Ehegartner. În plus, acesta susţine că deciziile politice pentru care Varujan Vosganian este incriminat de procurorii D.N.A. şi-au dovedit eficienţa din punct de vedere economic.
Social-democratul Matei Suciu a declarat că a votat “în favoarea domnului Varujan Vosganian”, adică pentru neînceperea urmăririi penale. Fără alte detalii.
Am încercat să-l contactăm şi pe senatorul P.S.D. Ilie Sârbu, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.
Senatorul P.P.-D.D. Ioan Iovescu a precizat că decizia partidului a fost “să lase la latitudinea fiecărui membru în parte să decidă felul în care va vota. În grupul nostru parlamentar, se discută foarte mult fiecare subiect, pentru că ţinem la democraţia în decizie”. Şi, totuşi? “Opţiunea generală a fost abţinerea. Dacă nu am fi decis ca grup să mergem pe varianta abţinerii, aş fi votat împotrivă”, declară Ioan Iovescu. Cum explică acest vot? Prin faptul că, nefiind atunci în politică, politicienii din partea P.P.-D.D. au considerat că nu dispun de toate datele pentru a se pronunţa. “Unitatea respectivă a supravieţuit şi acum e pe profit”, a mai opinat Ioan Iovescu, care şi-a manifestat îngrijorarea potrivit căreia ar fi plauzibil să fie vorba despre o “vânătoare politică”, aspect cu care s-a manifestat a fi în dezacord.
Ultimele comentarii