Doar un senator de Timiş a votat pentru ridicarea imunităţii lui Varujan Vosganian

Se ştie ce a votat Senatul când a fost vorba despre începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian. Şi se poate intui cine a votat “pentru” şi cine a votat “împotrivă”, chiar dacă votul a fost secret. Am întrebat senatorii de Timiş cum îşi argumenteză votul.

126 la 25

Varujan VosganianSe ştie deja că plenul Senatului a respins, luni, prin vot secret, solicita­rea privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosga­nian. La finalul votului, el le-a mulţu­mit “din inimă” colegilor săi senatori pentru respingerea solicitării procu­rorului general al Parchetului Î.C.C.J. în cazul său, declarând că votul Sena­tului a dat un “verdict de nevinovăţie”, având în vedere copleşitoarea majori­ta­te.”Mă încearcă un sentiment de emo­ţie şi cred că nu există, după o activi­tate politică de aproape un sfert de veac un gest de solidaritate şi de încredere mai mare decât acesta”, le-a mai spus, după vot, ministrul colegilor senatori. “Încă o dată, vă mulţumesc din inimă”.

DCF 1.0Rezultatul oficial al votului Sena­tului în cazul solicitării privind începe­rea urmăririi penale a minis­trului Varu­­jan Vosganian a fost anunţat în plen, fiind înregistrate 126 de voturi “împo­trivă” şi 25 de voturi “pentru”. Votul a fost secret cu bile, fiind expri­mate 151 de voturi.

Procurorul general al Parchetului Î.C.C.J. a solicitat, în 2 septembrie, Se­natului şi, respectiv, şefului statului de­clanşarea procedurilor pentru formu­la­rea cererii de începere a urmăririi pe­nale în cazul lui Varujan Vosganian şi, respectiv, Adriean Videanu, pen­tru complot şi subminarea economiei naţionale.

Solicitările au fost trimise Sena­tului şi preşedintelui de către pro­cu­rorul general al Parchetului de pe lân­gă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma cererii primite de la şeful D.I.I.C.O.T.

Ben-Oni ArdeleanDosarul în care D.I.I.C.O.T. a ce­rut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Mi­nisterul Economiei şi Agenţia Naţio­nală de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi submina­rea economiei naţionale.

Cum îşi argumentează senatorii de Timiş votul?

Le-am solicitat celor şase senatori de Timiş să îşi decline şi să-şi argu­menteze votul de luni din Senat.

Petru EhegartnerSenatorul P.D.L. Vasile Blaga spune că toţi cei 21 de parlamentari P.D.L. prezenţi în sală au votat pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian. Aceasta nu echi­va­­lează, însă, explică Vasile Blaga, cu o învinuire a lui Varujan Vosganian “Pur şi simplu, nu putem vorbi despre res­pectarea independenţei Justiţiei, aşa cum face Crin Antonescu, dacă pui sub semnul întrebării eficienţa actului de judecată şi dacă te opui accesului jus­tiţiei la îndeplinirea atribuţiilor sale”, argumentează Vasile Blaga opţiunea comună de vot a parlamentarilor P.­D.-L., subliniind totodată că este imperios necesar ca Justiţia să fie lăsată să îşi facă datoria.

La senatorii Puterii, răspunsul este previzibil. Senatorul liberal Ben Oni Ardelean a ţinut să precizeze că votul din Senat a fost secret. Cum a votat? “Răspunsul este unul evident pentru ori­cine cunoaşte rezultatul final al votului. Senatul nu putea să îşi acorde votul unui dosar pur politic. E o aberaţie. Senatul nu e tribunal care să îşi dea acordul unor dosare politice”.

Matei SuciuPetru Ehegartner, senator tot din partea P.N.L., a avut aceeaşi opţiu­ne: neînceperea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian. “Din date­le prezentate, nu a rezultat niciun mo­tiv sau suspiciune care să mă fi deter­minat să votez altfel decât «nu» în ce-l priveşte pe domnul Vosganian. Măsu­rile pe care le-a luat şi pentru care a fost incriminat s-au dovedit în bene­ficiul întregii industrii chimice prelu­crătoare”, explică Petru Ehegartner. În plus, acesta susţine că deciziile politice pentru care Varujan Vosganian este in­criminat de procurorii D.N.A. şi-au dove­dit eficienţa din punct de vedere economic.

Social-democratul Matei Suciu a declarat că a votat “în favoarea dom­nului Varujan Vosganian”, adică pentru neînceperea urmăririi penale. Fără alte detalii.

Am încercat să-l contactăm şi pe senatorul P.S.D. Ilie Sârbu, dar acesta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Ioan Iovescu senatorSenatorul P.P.-D.D. Ioan Ioves­cu a precizat că decizia partidului a fost “să lase la latitudinea fiecărui mem­bru în parte să decidă felul în care va vota. În grupul nostru parlamentar, se discută foarte mult fiecare subiect, pentru că ţinem la democraţia în deci­zie”. Şi, totuşi? “Opţiunea generală a fost abţinerea. Dacă nu am fi decis ca grup să mergem pe varianta abţinerii, aş fi votat împotrivă”, declară Ioan Iovescu. Cum explică acest vot? Prin faptul că, nefiind atunci în politică, po­liticienii din partea P.P.-D.D. au consi­derat că nu dispun de toate datele pen­tru a se pronunţa. “Unitatea respecti­vă a supravieţuit şi acum e pe profit”, a mai opinat Ioan Iovescu, care şi-a manifestat îngrijorarea potrivit căreia ar fi plauzibil să fie vorba despre o “vânătoare politică”, aspect cu care s-a manifestat a fi în dezacord.

Print Friendly, PDF & Email