Directorul DSP Timiș: „Suntem depășiți de situație și nu din cauză că nu avem profesioniști în domenii vitale de activitate”

Foto: DSU

Printr-o scrisoare deschisă adresată Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, presei și opiniei publice, directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș, Mariana Rădulescu, spune că vrea să lanseze un apel la responsabilitate instituțională, la celeritatea factorilor de decizie și, nu în ultimul rând, la o pandemie de umanitate, solidaritate și toleranță. Pentru că, spune ea, „suntem depășiți de situație și nu din cauză că nu avem profesioniști în domenii vitale de activitate”. Redăm mai jos textul integral al scrisorii.

 

„Astăzi, situația pe care o traversam cu toţii, din cauza pandemiei de Covid-19, este una unică! Viața noastră s-a schimbat de la o zi la alta și, în continuare, este într-o perpetuă transformare. Tot astăzi, nimeni nu știe să spună când vom reveni la normal și de când ne vom putea bucura unii de ceilalți, așa cum o făceam înainte. Așadar, este vremea în care toleranta, solidaritatea, empatia, umanitatea și responsabilitate publică, cu atât mai mult cu cât în joc sunt viețile cetățenilor acestui județ, ar trebui să primeze și să fie dezideratul nr. 1 al tuturor instituțiilor publice, implicate în lupta împotriva Covid-19. Nu doar la nivel declarativ, ca să dăm bine la camera tv sau la poza de grup, ci și faptic!

Și acest lucru se poate face doar prin comunicare rapidă și doar asumarea răspunderii, nu prin pasarea responsabilităților sau prin supraîncărcarea unor instituții publice care, și așa, sunt în pragul colapsului din lipsă de personal, de pârghii legislative etc. Fiecare minut de întârziere, cu atât mai mult în plină pandemie, se numără în vieți omenești, lucru absolut de neacceptat, atât pentru mine cât și pentru colegii mei!

Indiferent câte comisii sau comitete de criză am înfiinţa, indiferent câte ore prețioase am pierde în discuții sterile și în ședințe interminabile, indiferent cu câte scenarii am lucra, trebuie să recunoaștem, dacă mai avem un dram de demnitate și respect față de cei cărora trebuie să le asigurăm liniștea și supraviețuirea, că suntem depășiți de situație! Și nu suntem depășiți datorită faptului că nu avem profesioniști în domenii vitale de activitate, ci din cauza unor orgolii mărunte, din pricina faptului că pasăm responsabilități de la unul la celălalt şi că, incredibil, ne este teamă să ne asumăm decizii logice și firești, care ar putea salva vieţi omenești!

Mai grav este faptul că ne este teamă să vorbim și să spunem ce gândim, pentru ca totul se desfășoară într-o notă politica și beneficiul capitalului electoral, un adevăr pe care unii ar trebui să și-l asume și să-l clameze cu voce tare. Cred cu tărie ca binele comun și sănătatea publica a comunității, pe care o reprezentam și din care facem parte, ar trebui să primeze, în faţa oricărui calcul electoral mizerabil, cinic și lipsit de sens, cu atât mai mult în aceste momente complicate.

Dragi bănățeni, stimați colegi, țin să vă asigur că Direcția de Sănătate Publica Timiș face tot ce este omenește posibil pentru a limita efectele îmbolnăvirilor de Covid-19. Absolut tot! Deși instituția este supraîncărcată de sarcini și obligații, deşi personalul este insuficient și oamenii muncesc, de circa 5 săptămâni, minimum 14 ore pe zi, 7 zile din 7! Nu ne-am plâns niciodată și nici nu am pasat responsabilități. Din contră, ne-am asumat toate sarcinile profesionale şi le-am dus la îndeplinire, în timpi reali, așa cum am știut mai bine, în folosul comunității și al beneficiarilor noştri. Vă rog pe toţi să înțelegeți că și noi, cei de la DSP Timiș, suntem oameni. Nu suntem roboţi! Nu le putem duce pe toate, nu putem fi responsabili pentru toate neajunsurile unui sistem public și nici nu vom accepta să fim vinovații de serviciu sau ciuca tuturor bătăilor! DSP Timiș este o instituție importantă a statului român, cu atât mai mult în această perioada.

Cred cu tărie, așa cum am spus-o încă de la început, că doar împreună, asumându-ne deciziile și muncind cot la cot, fiecare pe palierul său, putem trece cu bine peste acestea pandemie de Covid-19.

Până când lucrurile se vor liniști, doresc să le mulțumesc colegilor mei de la DSP Timiș pentru tot efortul supraomenesc de care au dat dovadă, până în aceste momente și, nu în ultimul rând, pentru profesionalism și sacrificiu! Adevărați eroi, fără nicio exagerare! Sunt mândră de voi! Sentimentele mele de respect, recunoștință și colegitate merg şi către toţi managerii de spitale şi șefii de secții clinice din județul Timiș care au înțeles și s-au implicat, fără rezerve, în realizarea «Planului Alb», menit să combată efectele pandemiei. O adevărată echipă, un monobloc, un interes comun! Totodată, gândurile mele bune merg și către cadrele medicale, medici de familie și doctori de pe secţiile clinice, care au înțeles bine situația actuală, au gestionat neajunsurile și care, ora de oră, luptă alături de angajaţii DSP Timiș, să țină lucrurile sub control și să limiteze, cât mai mult, pierderile de vieți omenești. Aveţi toată recunoștința și inima mea!”

Print Friendly, PDF & Email