Societatea de Neurologie: „Avem probleme din cauza lipsei centrelor de neuroreabilitare”

Dafin MuresanuDacă accesibilitatea tratamentelor neurologice în România este mai mult decât rezonabilă, sunt probleme cauzate de lipsa centrelor de neuroreabilitare, situaţie care ar putea fi rezolvată în cinci – zece ani, declară, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Dafin Mureşanu.

 

Legat de tratamente, accesabilitatea în România este mai mult decât rezonabilă. România face eforturi vizibile şi asigură medicamentele necesare. De aici încolo lucrurile se complică puţin. Mai sunt unele lucruri de făcut mai ales în ceea ce priveşte patologia vasculară acută şi unităţile pentru accidentul vascular cerebral care trebuie dezvoltate mai mult în Româmia. Sigur există o precoupare din acest punct de vedere şi s-au realizat câţiva paşi. De asemenea, trebuie dezvoltate programele de prevenţie secundară”, a declarat la începutul acestei săptămâni, citat de Mediafax, dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România. Acesta a participat la cea de-a IX-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie, desfăşurată, în perioada 7 – 10 iulie, la Eforie Nord.

Potrivit preşedintelui SRN, sistemul de sănătate din România este foarte generos, în timp ce, în sistemul occidental pe care îl adoptăm tot mai mult, „pacientul este filtrat de medicul de familie”: „Mult mai uşor ai acces la un specialist competent în România decât în alte ţări. Încă suntem îndreptaţi şi deschişi spre nevoile pacienţilor”. Pe de altă parte, apreciază acesta, „recuperarea nu este punctul nostru forte istoric”. Dr. Mureşanu mai spune că există două mari spitale de reabilitare în ţară, cel de la Iaşi şi cel de la Cluj şi nişte centre de compentenţă, dar un model care să poată fi replicat în fiecare spital judeţean şi în terioriu nu există. „De asemenea, avem o problemă cu centrele ambulatorii de neuroreabilitare, adică neruoreabilitarea comunitară, şi cu organizarea neuroreabilitării într-un sistem la domiciliu. Întevăd că în cinci – zece ani sistemul de neuroreabilitare din România va fi mult mai performant decât altele, din afară”, a adăugat preşedintele SNR. Acesta precizează că la toate bolile neruologice sunt liste de aşteptare pentru terapiile noi de câte 300 – 400 de pacienţi.

Print Friendly, PDF & Email