Deputat PNL Marilen Pirtea: „Coaliția de guvernare i-a pus pe primari scut, în încercarea de a eroda răspunderea penală”

Deputatul PNL de Timiș Marilen Gabriel Pirtea atrate atenţia asupra nevoii stringente de clarificare a situațiilor legislative privind răspunderea la nivelul actului administrativ. Şi atrage atenţia că acțiunile coaliției de guvernare nu vizează binele cetățenilor, nici măcar pe cel al primarilor.

 

Marilen Pirtea acuză că acestea reprezintă o nouă etapă a asaltului asupra justiției și a bunei guvernări. „Noutatea constă în repertoriu: de această dată se folosește imaginea edililor pentru justificarea unor acțiuni din aceeași gamă cu cele care au scos în stradă sute de mii de români”, adaugă deputatul liberal.

Marilen Pirtea mai spune că guvernanții vor să își asume un titlu de glorie din faptul că intenționează să facă o așa-zisă clarificare între oportunitate și legalitate, pentru ca aleșii din administrația locală să poată lua toate hotărârile ce le consideră oportune. „Însă, dincolo de separarea necesară între oportunitate și legalitate, se induce confuzia între legitimitatea ocupării funcțiilor publice și dreptul de a decide, fără consultări și argumente, realizarea investițiilor și a proiectelor publice. Este o nouă înșelăciune a puterii, care pretinde, în numele edililor locali, dreptul de a cheltui banii publici ai comunităților locale după bunul plac”, declară Marilen Pirtea.

Începutul acestei săptămâni a fost marcat de intervenția venită dinspre liderul coaliției de guvernare, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a participat la o întâlnire în care, afirmă Marilen Pirtea, au fost convocaţi intempestiv primari din Asociaţia Comunelor din România. Deputatul PNL mai spune că mesajul a fost cel de iminentă relaxare a codului incompatibilităţilor pentru primari şi consilieri locali, prin schimbarea Codului administrației locale.

Marilen Pirtea atrage atenţia că în joc este reputația a mii de primari care vor trebui să deconteze în fața alegătorilor aceste inițiative ale coaliției: „Vedem o mână de persoane în poziție-cheie în coaliția guvernamentală, care se ascund în spatele primarilor cu realizări. Nu este corect față de aceștia, în primul rând. Se deturnează demersul clarificării răspunderii în actul administrativ. O dezbatere legitimă, care îi privește pe cetățeni, este asociată pe nedrept cu asaltul asupra justiției. Aștept cu interes și nu prea multe speranțe de bine propunerile coaliției de modificare a Codului administrației publice. Sunt convins că vom avea multe surprize neplăcute, în același ton cu cele cu care am fost obișnuiți în ultimele trei luni”.

Marilen Pirtea anunţă că poartă în mod constant discuții cu reprezentanții din administrația locală, în mare parte din Timiș, iar nevoile adevărate prezentate de către aceștia se vor regăsi în dezbaterile parlamentare.

Print Friendly, PDF & Email