Deputat PNL Marilen Pirtea: „E nevoie de abordări fiscale prudente și eficacitate în derularea marilor proiecte de investiții din PNRR”

Foto: Constantin Duma

Dezechilibrele macroeconomice din economia românească impun abordări fiscale prudente, dublate de eficacitate în derularea marilor proiecte de investiții din PNRR, atrage atenția deputatul liberal Marilen Pirtea.

 

„Scăderea economică din ultimul trimestru al anului trecut, cu 0,5%, indica faptul ca se apropie vremuri dificile, când inacțiunea poate avea costuri uriașe. În funcție de momentul intervenției decidenților publici, impactul asupra trendului economic poate să repună economia pe un traseu ascendent al PIB-ului, ori, dimpotrivă, să accentueze tendințele negative. Aceste turbulențe macroeconomice, vizibile în economia românească, le solicită decidenților publici o abordare fiscală prudentă, dublată de accentul pe marile proiecte de investiții din PNRR”, declară deputatul PNL de Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

Potrivit acestuia, în fața noastră se află o furtună perfectă de dezechilibre macroeconomice, dublată de un spațiu redus de manevră fiscal bugetar și, mai nou, monetar. Marilen Pirtea consideră că reducerea TVA cu 2 puncte procentuale este o măsură care ar mai tempera creșterea prețurilor și, implicit, ar genera o reducere a inflației: „O astfel de măsură va trebui, mai mult ca sigur, să fie sincronizată cu o creștere a colectării. Suntem țara cu cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE. Din păcate, încasam doar 2 lei din fiecare 3 lei calculați în zona TVA. Cu alte cuvinte, reducerea cotei TVA trebuie dublată de creșterea eficienței colectării.”

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este a doua măsură semnificativă propusă de PNL, pe lângă reducerea TVA, reamintelte deputatul liberal. Efectul acestei măsuri, spune el, ar fi de creștere imediată a salariilor nete. „Știm cu toții că avem cea mai împovărătoare impozitare a muncii din UE. Odată cu luarea acestei măsuri, angajatorii nu ar crește costurile cu forța de muncă, în schimb salariile ar crește. Efectul este imediat și benefic pentru angajați și angajatori deopotrivă. Decidenții publici trebuie să își concentreze atenția este exact în zona modalităților prin care se vor compensa în buget aceste reduceri de impozite și taxe. Aici, din nou, Ministerul Finanțelor va trebui să crească eficiența colectării și să elimine portițele prin care unii contribuabili se sustrag de la plata impozitelor și taxelor”, mai spune Marilen Pirtea.

Acesta consideră că respectivele măsuri sunt ușor de implementat și pot avea efecte imediate, dar atrage atenția că, în actualul context inflaționist, ne confruntăm cu o politică monetară restrictivă, respectiv cu o dobândă de referință în creștere și, implicit, cu o scumpire a creditelor. „Politica fiscală și măsurile din zona energetică vor duce greul relansării. De asemenea, contextul nefavorabil al creșterii critice a valorii facturilor la energie poate avea un impact mai mare asupra economiei și inflației – aș spune mult mai mare decât pandemia sau măsurile restrictive. România, cu o independență productivă la energie de peste 80%, are spațiul de manevră necesar pentru a plafona prețurile la energie și gaze naturale pentru un orizont de timp suficient de mare încât să depășim actual context”, explică deputatul liberal.

Capacitatea de relansare economică este legată, în acest an, mai spune Marilen Pirtea, de lansarea reformelor și proiectelor din PNRR, un plan esențial pentru România următorilor zece ani.

Planul PNRR, reamintește deputatul liberal, presupune investiții și reforme în toate ramurile economiei și în sectorul public, cu jaloane bine delimitate și cu bugete cu adevărat semnificative.

„Pentru a dinamiza economia internă, în contextul viitoarelor investiții ce se vor realiza prin finanțările PNRR, decidenții vor trebui să ofere angajatorilor un nou pachet de stimulente pentru forța de muncă, în lipsa cărora multe lucrări de mare amploare se vor bloca, din cauza insuficienței personalului. Este de așteptat un aflux semnificativ de ofertanți, companii naționale sau chiar internaționale, care vor veni în zona Banatului, spre exemplu, ca să liciteze pentru realizarea lucrărilor din PNRR. Cu toate acestea, stocul de forță de muncă disponibilă în regiunea noastră va rămâne același, iar angajatorii vor avea dificultăți în găsirea de personal specializat. Soluția va presupune facilități pentru noi contingente de salariați non-UE, inclusiv din Serbia – motiv pentru care sunt așteptate de urgență reglementări prin care se va ușura angajarea acestora„, conchide deputatul PNL, Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email