România celebrează pe 9 mai Ziua Europei, aniversare dedicată unităţii europene. Anul acesta se împlinesc 61 de ani de la începerea construcției europene, 61 de ani de prosperitate și libertate toți cetățenii Uniunii Europene. România a împlinit 11 ani de când a devenit stat membru al UE, consolidarea pe mai departe a integrării europene rămânând un obiectiv strategic.
În ultimii ani, spune deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării și consolidării procesului de integrare europeană: „Angajarea fermă și contribuția la eforturile vizând identificarea de soluții la provocările cu care Uniunea Europeană se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noștri și reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană.”
Începând cu componenta financiară, reaminteşte acesta, aderarea la UE ne-a adus beneficii majore în principal prin posibilitatea accesării fondurilor europene. „Consider că fondurile europene trebuie să constituie gura de oxigen pentru țara noastră. În acest sens, trebuie să punem accent pe proiecte și investiții reale, care să susțină producția internă și care să ducă la atingerea nivelului de performanță al celorlalte state membre ale UE. Accesarea de fonduri europene utilizând mecanismele naționale este șansa dezvoltării României. Constatăm însă că superbirocratizarea, hățișul legislativ în procedurile de accesare a fondurilor europene și schimbarea regulilor în timpul jocului sunt câteva din cauzele care au determinat ca până acum să nu fim performanți în acest domeniu”, mai spune deputatul PMP Cornel Sămărtinean.
Acesta reaminteşte că România are menirea ca, până în anul 2020, să absoarbă cât mai multe fonduri europene din actualul exercițiu financiar, astfel încât să beneficieze de o dezvoltare reală, iar cetățenii să aibă parte de bunăstare, la fel ca și în țările din vestul Europei. „Doar cu ajutorul fondurilor europene putem deveni mai competitivi în Europa și mai frecventabili inclusiv pentru investitorii străini”, adaugă parlamentarul PMP.
Acesta spune că exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene reprezintă oportunitatea pentru România nu doar de a contribui activ la consolidarea construcției europene, ci și de a-și prezenta o viziune puternică cu privire la evoluția UE și la modalitățile de a răspunde provocărilor actuale. Un alt avantaj al deținerii Președinției Consiliului UE derivă din influența pe care o are statul membru de la conducerea Consiliului UE și din parteneriatele construite sau consolidate pe durata mandatului. „În situația în care România nu ar fi inclusă în spațiul Schengen până în anul 2019, am avea oportunitatea de a iniția aceste discuții în cadrul Consiliului Uniunii Europene. România trebuie să aibă o prezență mai activă la dezvoltarea Politicii Comune de Securitate și Apărare a Uniunii Europene. De aceea, România trebuie să continue procesul de revizuire strategică a apărării, cu rol determinant asupra planificării și generării capabilităților de apărare naționale și multinaționale”, adaugă Cornel Sămărtinean.
În ceea ce privește zona euro, acesta spune că România trebuie să parcurgă etape esențiale în vederea atingerii unei mase critice de convergență reală, structurală și instituțională. „Cele două pre-condiții esențiale pentru aderarea la zona euro sunt cele referitoare la realizarea unei mase critice de convergență reală ex-ante și îndeplinirea unor condiții de ordin structural, dar și de reformare a mecanismelor de intrare în zona euro. Totuși, deși România îndeplinește criteriile nominale de la Maastricht, decalajul substanțial economic și social dintre noi și celelalte state membre din zona euro reprezintă o barieră majoră în adoptarea monedei unice”, declară deputatul PMP.
În viitorul apropiat, opinează acesta, ţara noastră trebuie să se impună mai mult pe plan european „dacă dorim într-adevăr să avem un cuvânt de spus la masa deciziilor”.
Ultimele comentarii