Deputat PMP Cornel Sămărtinean: „41 de milioane de lei sunt distribuiți după bunul plac al președinților de Consilii Județene doar pentru primarii clientelei politice”

Deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean acuză că Programul Național de Dezvoltare Locală, în loc să fie un sprijin pentru dezvoltarea comunităților locale, este doar un instrument politic şi că resursele limitate pentru modernizarea României sunt irosite prin finanțarea unor proiecte pe criterii politice și clientelare.

 

Ne aflăm în țara în care banii publici sunt distribuiți prin ordin de ministru, fără niciun fel de criteriu de prioritate. Comunități întregi rămân astfel fără drumuri comunale și județene asfaltate, fără apă și canalizare”, declară deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean.

Acesta acuză că, printr-o ordonanţă de urgenţă, PSD a introdus prevederi prin care se alocă bani cu dedicație, pentru clientela politică: „Avem 41 de milioane de lei care să fie distribuiți după bunul plac al președinților de Consilii Județene, doar pentru primarii clientelei politice”.

Şi declară că, pentru perioada 2017 – 2020, Ministerul Dezvoltării, gestionarul acestui proiect, și-a propus ca obiective includerea în PNDL a circa 9.500 de obiective de investiții, din care circa 2.500 de creșe și grădinițe şi aproximativ 2000 de școli.

În 27 februarie, Cornel Sămărtinean i-a solicitat ministrului Sevil Shhaideh, să-i răspundă la câteva întrebări:

  1. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene are în vedere asigurarea transparenței PNDL la repartizarea sumelor prin hotărâre de guvern, precum și constituirea unui comitet de monitorizare din care să facă parte și reprezentanții beneficiarilor?
  2. Care sunt criteriile e sortare a proiectelor aflate în derulare?
  3. Care sunt criteriile de selecție în ceea ce privește ordonarea proiectelor?
  4. Vor fi luate în considerare criteriile obiective după modelul proiectelor europene sau PNDL continuă să fie un instrument politic al coaliției aflată la guvernare, finanțarea proiectelor având la bază doar criteriile politice și clientelare de partid?

„PNDL trebuie regândit, armonizat cu alte programe de investiții și prioritizat în așa fel încât să fie finalizate proiectele cu impact maxim și cele aflate într-o stare avansată de executare. Consider că este necesară stabilirea unor criterii de selecție pentru ordonarea proiectelor în funcție de impactul acestora și de gradul de realizare, după modelul proiectelor europene”, mai spune deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean.

PNDL, adoptat prin OUG 28/2013, cuprinde trei subprograme: Modernizarea satului românesc, destinat comunelor, Regenerarea urbană a municipiilor și orașelor şi Dezvoltarea infrastructurii la nivel județean, destinat județelor.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene este instituţia care stabilește bugetul anual al programului, alocă sume pentru fiecare județ și pentru fiecare proiect. Deciziile privind alocarea fondurilor aparțin în totalitate ministerului, neexistând, ca în cazul fondurilor europene, cereri și evaluări complexe, metode de analiză a impactului investiției.

Print Friendly, PDF & Email