Dăruiește Viață a renovat, la Timişoara, Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii din România

Foto: Asociaţia Dăruieşte Viaţă

Asociația Dăruiește Viață anunţă finalizarea proiectului de renovare totală a Primei Clinici de Transplant Celule Stem la Copii din România, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara.

 

Acest nou proiect finalizat de Dăruiește Viață este un proiect strategic pentru hemato-oncologia pediatrică din România, menit să crească rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer prin crearea de condiții moderne de tratament, adaptate în totalitate normelor europene, explică reprezentanţii asociaţiei.

Proiectul de renovare totală a Clinicii de Transplant Celule Stem la Copii, spun ei, este cu atât mai important cu cât epidemia de covid-19 a evidențiat încă o dată lipsurile sistemului medical românesc și, mai ales, situațiile tragice în care pot ajunge bolnavii cronici atunci când spitalele nu sunt construite la standardele corespunzătoare: „Lipsa infrastructurii, a circuitelor medicale, a spațiilor adecvate și a condițiilor decente de tratament scad considerabil șansele de supraviețuire ale pacienților bolnavi de cancer, adulți și copii.”

Clinica de Transplant Celule Stem din cadrul Spitalului pentru Copii „Louis Țurcanu2 din Timișoara este un reper pentru hemato-oncologia din România și, în special, pentru hemato-oncologia pediatrică. În 2001, aici a avut loc primul transplant de celule stem la un copil, realizat sub îndrumarea prof. dr. Margit Șerban, cea care a și fondat clinica bazându-se pe donațiile ONG-urile din afara țării. Tot aici, în 2010, din donații și sponsorizări au fost construit trei camere sterile, un laborator de biologie moleculară, camere de recolatare celule stem și electrofereză și o bancă de celule, reamintesc reprezentanţii Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

În oncologia pediatrică, pe lângă diagnosticul corect și complet și adaptarea tratamentului la grupul de risc al bolii, medicul-şef al Secției Clinică Pediatrie II a Spitalului „Louis Ţurcanu”, conf. univ. dr. Smaranda Arghirescu, este esențial ca tratamentul agresiv să fie sprijinit de tratamentul suportiv de calitate: spații adecvate, izolare, condiții de igienă.

Pentru a transforma clinica într-un Centru de Excelență pentru diagnosticarea și tratarea cancerelor de sânge, mai spun  ei, era nevoie de renovarea și reamenajarea spațiului pentru a răspunde normelor europene de tratament, plecând de la suprafața necesară fiecărui pacient, crearea unui mediu controlat și până la dotarea fiecărui salon cu baie proprie.

Am renovat de la zero Prima Clinică de Transplant Celule Stem la Copii pentru a crește rata de supraviețuire a pacienților cu cancere de sânge sau imunodeficiențe care se internează aici. Am adus la standarde europene clinica de aproximativ 1.600 de metri pătrați (trei etaje și parter), asigurând circuite medicale corecte și creând condiții care să reducă rata infecțiilor intraspitalicești”, transmit reprezentanţii Dăruieşte Viaţă.

Înainte de investiţie, aici erau 23 de saloane, 45 de paturi, dispuse pe trei etaje nerenovate, un grup sanitar pentru fete și unul pentru băieți pe fiecare etaj, o cameră de tratament şi o cameră de joacă. Numărul anual de internări în saloane era de 1000 de pacienţi, din care 20-25 trec prin procedura de transplant.

În urma investiţiei, au fost renovate complet parterul şi trei etaje, există grup sanitar în fiecare salon, gaze medicale, centrală de tratare a aerului, aparatură de monitorizare funcții vitale (în anumite saloane), sală de joacă și spații auxiliare modernizate, patru laboratoare diagnosticare, oală de tratament cu hotă de citostatice, şase camere sterile şi a fost înfiinţat un Compartiment pretransplant. cu opt paturi. Valoarea lucrărilor se ridică la mai mult de 1,8 milioane de euro.

Fundatoarele Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, alături de Paula Herlo. Sursă foto: www.daruiesteviata.ro

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a fost fondată în 2012 de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, pentru a reforma din temelii sistemul medical românesc: „Sistemul de sănătate românesc este bolnav și are nevoie de terapie intensivă, pe toate planurile: al resurselor și al organizării, al evaluării și recompensării performanței, al accesului la informații, al standardului etic și al optimismului că lucrurile se pot schimba”. Acestei iniţiative i s-a alăturat, ca Președinte Onorific, Paula Herlo.

Dăruieşte Viaţă a strâns deja peste 10 milioane de euro, bani care au fost investiţi în dotarea spitalelor din România,
Print Friendly, PDF & Email