Congres mondial de ecografie, la Timișoara

Specialişti în ecografie din Europa, America de Nord, America de Sud, Australia, Africa și  Asia de Est vin la Timişoara pentru a participa la Congresul Federației Mondiale pentru Ecografie în Medicină și Biologie.

 

Evenimentul, care va avea loc în perioada 25 – 28 mai, este organizat de Federația Mondială pentru Ecografie în Medicină și Biologie și Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara. Ediția precedentă a congresului  a avut loc în Australia.

Lucrările prezentate la congresul de la Timişoara sunt considerate evenimenul mondial în ecografie al anului, astfel că cele peste 40 de state participante sunt reprezentate la vârf de medici și profesori implicați în practica clinică și în cercetare în Grecia, Israel, Franța, Japonia, Oman, Paraguay, Austria, Canada, Venezuela, Taiwan, Ukraina, Korea de Sud, Tunisia, Germania, Italia, Olanda, Fiji, Danemarca, Elveția ș.a.

Între președinții congresului se află și doi timişoreni, respectiv prof. univ. dr. Ioan Sporea și prof. univ. dr Alina Popescu, alături de reprezentanți din Germania și Brazilia.

În fiecare zi de congres, simultan în opt săli de conferințe, vor fi audiate sesiuni de comunicări științifice, cursuri și lucrări de specialitate, vor fi prezentate noi ghiduri pentru aplicații în ecografie și modalități de adoptare a eforturilor depuse în cercetare de către echipe din întreaga lume, transmit organizatorii.

Va fi un regal medical. Ne dorim să aducem împreună toată lumea medicală care utilizează această tehnică, lume greu încercată în ultimii doi ani”, declară prof. univ. dr Alina Popescu, șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie.

Ecografia sau sonografia este o tehnică de explorare imagistică neinvazivă ce oferă informații și diagnostic în timp real. Un dispozitiv pus în contact cu pielea produce unde sonore de înaltă frecvență și primește răspuns, sub forma unui ecou, de la organele interne. Metoda este folosită din anii ’50 și, de-a lungul timpului, a devenit un instrument indispensabil în medicină și biologie. Se poate face ecografie mamară, endovaginală, abdominală, vasculară, cardiacă, musculoscheletică”, explică organizatorii congresului.

Clinica de Gastroenterologie și Hepatologie a Spitalului Judeţean din Timişoara este membră a Societății Române de Ecografie în Medicină și Centru de Excelență a Federației Mondiale de Ultrasonografie. Clinica funcționează cu 12 saloane și 45 de paturi pentru pacienți, personalul medical fiind implicat în domenii de cercetare și în educație universitară și postuniversitară.

 

Print Friendly, PDF & Email