UVT, prima din Timișoara în topul mondial al performanței academice

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyUniversitatea de Vest din Timişoara anunţă că a obținut cea mai bună clasare dintre universitățile timișorene în cadrul unui clasament mondial al instituțiilor de învățământ superior realizat pe baza performanțelor academice. Sunt, însă, voci care spun că, pentru universităţile româneşti, acest top nu este un motiv de mândrie reală

 

Universitatea de Vest din Timişoara, cea mai mare instituție academică din vestul țării, anunţă că a obținut cea mai bună clasare dintre universitățile timișorene în cadrul topului University Ranking by Academic Performance (URAP), un clasament mondial al instituțiilor de învățământ superior realizat pe baza performanțelor academice.

În acelaşi top, la nivel național, UVT ocupă locul 6.

University Ranking by Academic Performance (URAP), un clasament mondial al instituțiilor de învățământ superior realizat pe baza performanțelor academice, a luat în considerare numărul de lucrări publicate și indexate în Web of Science, criteriu după care se măsoară cantitatea și dinamica activității de cercetare dintr-o universitate. S-a ținut cont, de asemenea, de numărul citărilor indexate și de impactul publicațiilor asupra altor cercetători.

Topul URAP, declară oficialii UVT, într-un comunicat trimis redacţiei, utilizează indicatori cantitativi (reprezentaţi de numărul de articole publicate și de impactul cercetărilor științifice prin numărul de citări), cât și indicatori calitativi privind impactul cercetărilor științifice la nivel internațional. De asemenea, se iau în calcul colaborările științifice cu cercetători de peste graniță, calculat prin numărul articolelor publicate împreună cu omologi din străinătate.

Obiectivul principal al URAP este de a dezvolta un sistem de clasificare internațional pentru universități, bazat pe performanțele academice determinate de calitatea și cantitatea publicațiilor științifice.

Topul demonstrează că producem material științific de calitate, munca specialiștilor din universitate fiind recunoscută la nivel internațional prin preluarea rezultatelor în lucrări din toată lumea. Cercetători din mai toate colțurile lumii apelează la ceea ce se lucrează în UVT, fiind un bun indicator că la noi în universitate calitatea este prioritară. Resursa umană și infrastructura de cercetare sunt doar două elemente care fac diferența. Dacă se investește în aceste două sectoare, vin și rezultatele”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

UVT, cea mai mare instituție academică din vestul țării – cu peste 16.000 de studenți și aproape 1.000 de cadre didactice – este parte a Consorțiului Universitaria, cea mai puternică asociere academică din România.

Sunt, însă, voci care spun că nu sunt motive de mândrie reală. „Nicio universitate românească nu se află în clasamentul University Ranking by Academic Performance (URAP) în primele 600. Am căzut cu 100 de locuri! România întrece doar Bulgaria şi Letonia, ceea ce confirmă «Lista ruşinii!»”, declară profesorul Ştefan Vlaston, preşedinte al Edu-Cer, într-un articol publicat în Puterea a Cincea. Şi menţionează că, într-o medie aritmetică obişnuită, România ocupă poziţia 1263, majoritatea universităţilor româneşti trecând binişor de locul 2000, poate de 3000.

Print Friendly, PDF & Email