Colonoscopii gratuite, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Dr. Diana Nicoleta Popițiu. Foto: Spitalul „Victor Babeş” Timişoara

Pe baza trimiterii de la medicul de familie, pacienţii beneficiază de colonoscopii gratuite, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara. Procedura permite depistarea precoce a cancerului de colon.

 

Investigația, care se realizează în cadrul Ambulatoriului Spitalului „Victor Babeș”, este gratuită, fiind decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist. Examinarea este realizată de o echipă multidisciplinară care include, pe lângă medicul gastroenterolog, și un medic ATI, responsabil cu monitorizarea și siguranța pacientului pe durata procedurii.

Pacienții care au peste 45 de ani, cu sau fără simptomatologie digestivă, respectiv 40 de ani, care au în familie o rudă de gradul 1 deja diagnosticată cu un cancer colorectal, au indicație de colonoscopie. Cei care prezintă tulburări de tranzit, constipație, balonări, tulburări abdominale, un scaun cu sânge sau un scaun negru au indicație de colonoscopie. Cei care prezintă un sindrom anemic, anemie feriprivă, trebuie să își facă o asemenea investigație”, spune dr. Diana Nicoleta Popițiu, medic primar gastroenterolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Procedura permite ca, în timp real, să fie ransmise imagini pe un monitor, imagini ce sunt apoi interpretate. „Dacă se decelează polipi, aceștia sunt rezecați cu ajutorul unui electrocauter. Dacă este observată o tumoră sau modificări la nivelul colonului, se preiau mai multe fragmente de biopsie, care apoi sunt trimise la laboratorul de anatomie patologică al spitalului pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. Pacienților care sunt diagnosticați cu cancer colorectal li se face o stadializare a bolii, iar apoi sunt îndrumați spre investigații de tip imagistic, computer tomograf sau RMN, tot în cadrul unității sanitare”, mai spune dr. Diana Nicoleta Popițiu.

Cu trei zile înainte de investigație pacientul va trebui să evite alimentele bogate în fibre (semințe, legume crude, fructe cu coaja, cereale integrale), să nu consume alimente colorate intens (sfecla, fructe de pădure, alimente cu coloranți) şi să aleagă mâncăruri ușoare: supe limpezi, carne fiarta sau la grătar, pâine alba, paste simple, orez.

Cu 24 de ore înainte de colonoscopie este interzisă cosumarea de alimente solide, fiind necesară o dietă lichidă clară care să includă doar apă, ceai slab, cafea fără lapte, sucuri limpezi fără pulpă, supă strecurată, trebuie evitate lichidele roșii sau violet (pentru că pot fi confundate cu sânge în timpul examinării).

De asememea, trebuie pregătit intestinul prin consumarea unei soluții speciale de pregătire intestinală (laxativ) conform instrucțiunilor primite, într-o singură doza sau în doua etape, în seara de dinainte şi în dimineața investigației.

În ziua colonoscopiei, pacientul nu va mânca şi nu va bea nimic cu şase ore înainte de procedură, ra dacă urmează tratamente cronice (pentru hipertensiune, diabet, anticoagulante), trebuie să informeze medicul în prealabil.

 

Unul din opt cazuri de cancer diagnosticate la nivel mondial este reprezentat de cancerul de colon. În România, statisticile sunt îngrijorătoare: peste 12.000 de pacienți sunt diagnosticați, anual, cu această afecțiune.Este a doua cauză de mortalitate prin boli oncologice în țara noastră, deși acest cancer poate fi prevenit și tratat cu succes, dacă este descoperit la timp.

Depistarea precoce face diferența între viață și moarte. Atunci când boala este identificată într-un stadiu incipient, șansele de supraviețuire ajung la aproape 85%. Din păcate, mai mult de jumătate dintre pacienți ajung la medic în faze avansate ale bolii, când opțiunile terapeutice sunt limitate. Investigația se poate face fie în scop de screening, fie de diagnostic.

Print Friendly, PDF & Email