Mamografii gratuite, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Surăs foto: SPitalul „Victor Babeş” Timişoara

Spitalul de Boli Infecţioase ş Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Timişoara anunţă că, de la începutul acestui an, înm incinta unităţii sanitare sunt realizate gratuit mamografii.

 

Mamografiile se pot face gratuit la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”, în baza unei trimiteri de la medicul specialist și a biletului de decont CAS. Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746 741 611, de luni până vineri, între orele 8 și 14.

„Deși cancerul de sân se numără printre afecțiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigații imagistice, numărul femeilor care își fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1300 de femei. Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigațiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, explică Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

Aceasta atrage atenţia că depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca șansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar.

Dr. Diana manolescu. Surăs foto: SPitalul „Victor Babeş” Timişoara

„Celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule «bolnave» sunt distruse mai repede, cu atât șansele de a supraviețui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă, de fapt, primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem în dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor. Practic, sânul este scanat în două incidențe, iar tomosinteză permite obținerea unor imagini 3D de înaltă rezoluție cu întregul sân. Astfel, prin această tehnică pot fi depistate microcalcificările la nivelul sânului, mai ales că acestea reprezintă un semnal de alarmă care precede apariția unui cancer mamar”, mai spune dr. Diana Manolescu.

Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură.

Potrivit specialiştilor, mamografia reprezintă o tehnică importantă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, oferind posibilitatea de intervenție imediată și a unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii. Detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigații imagistice poate face diferența între vindecare și evoluția spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calității vieții. Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar și a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibilă inițierea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Tratamentul precoce face ca șansele de succes să fie mult mai mari și poate elimina necesitatea unor intervenții chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive.

Print Friendly, PDF & Email