Clădirile istorice renovate de proprietari, iluminate arhitectonic pe banii Primăriei

Foto: Eye in the Sky

Primarul Nicolae Robu a anunţat că toate clădirile istorice din Timişoara care au fost renovate de proprietari vor beneficia gratuit de iluminare arhitectonică nocturnă.

 

Iluminarea clădirilor istorice cu bani de la bugetul local vizează şi proprietățile private care au fost renovate, precizează primarul Nicolae Robu.

Nu vor beneficia de această facilitate imobilele ai căror proprietari nu au reparat faţadele, nici cei care, din acelaşi motiv, sunt în proces cu Municipalitatea. În această categorie intră unele imobile din Piaţa Victoriei, unde doar clădirile de pe latura vestică a pieţei sunt în curs de renovare, celalte fiind neîngrijite.

Avem mari probleme cu proprietarii de pe această parte, mai ales din cauza legii, iar ei speculează acest lucru. Nu le pasă de oraş. Sper să reuşim să schimbăm legea, în aşa fel încât să nu-şi mai poată permite să nu le pese. Poliţia Locală şi reprezentanţi ai Direcţiei de Urbanism le fac notificarea şi încheie procesul-verbal de amendă şi le dau un termen legal de trei sau şase luni în care să înlăture motivele pentru care au fost amendaţi. În acea perioadă nu-i mai poate amenda nimeni. Trece termenul respectiv, li se mai dă o amendă şi aşa trec anii fără să le poţi face nimic”, explică, potrivit Radio Timişoara, Nicolae Robu.

Edilul spune că s-a încercat şi supraimpozitarea acestor proprietari, însă majoritatea au atacat decizia în instanţă, procesele fiind pe rol.

Termenul de finalizare a lucrărilor de renovare a clădirilor istorice este 31 octombrie, pentru ca în 2021, anul în care Timişoara urmează să fie Capitală Culturală Europeană, să fie totul gata.

Print Friendly, PDF & Email