Cartierul Iosefin, sub reflector, spectacol de teatru cu utilizarea tehnologiei digitale

Cartierul Iosefin, sub reflector!, un spectacol de teatru în care va fi utilizată tehnologia digitală și elemente de realitate augmentată, va pune în evidență patrimoniul cultural din acest cartier istoric al Timişoarei.

 

Evenimentul este organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de e-Learning și Centrul Multimedia, împreună cu Teatrul studențesc Thespis și Muzeul Național al Banatului, şi va avea loc marți, 2 august, de la ora 21, în Piața Mocioni din cartierul Iosefin.

Spectacolul, influențat de utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată și va pune în evidență patrimoniul cultural din cartierul Iosefin, face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara 2022, proiect co-finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Adaptarea dramatică și regia spectacolului este realizată după romanul Valeria dr. Pintea. Un roman familial, de Liana Maria Gomboșiu, Editura Marineasa, Timișoara, 2013, de către Mădălina Ghițescu-Petre, actriță la Teatrul Merlin, regizor asociat la Teatrul Thespis. Producția teatrală este realizată de Ionel Mărginean, șef lucrări Facultatea de Construcții, asistența de regie și scenografia – de Maria Dombrov, responsabil artistic în proiectele Asociației Culturale Diogene, iar muzica live este asigurată de Alexandru Cătălin Timiș. Actorii sunt studenți ai Universității Politehnica Timișoara: Valeria Eliza Cheșa, studentă la Facultatea de Arhitectură, şi Cristian Petruș, student doctorand la Facultatea de Construcții.

Interpretările artistice și filmele obținute vor fi încărcate pe site-ul web al Spotlight Heritage Timisoara: https://spotlight-timisoara.eu/, respectiv distribuite și promovate prin intermediul tehnologiilor digitale, accesibile oricăror audiențe.

Platforma Spotlight Heritage Timisoara însumează povești din trecut, structurate ca Repere, Secvențe, Comunitate, având ca obiectiv principal atragerea timișorenilor și a vizitatorilor în această lume în care istoria și patrimoniul sunt actualizate și prezentate prin intermediul tehnologiilor digitale, inclusiv o aplicație mobilă cu realitate augmentată, modalități mai accesibile și mai atractive de a contribui la promovarea valorilor culturale, la conștientizarea cetățenilor, la educarea tinerelor generații, ca păstrători ai acestei moșteniri.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

Print Friendly, PDF & Email