Artiștii-păpușari de la Teatrul Merlin invită publicul în Ţara Rutabaga

Foto: Alin Zelenco

„Nici chiar regii Egiptului, cu toate cămilele lor cățărătoare și cu toate șopârlele lor de mare viteză, pestrițe și norocoase, n-au făcut o călătorie ca asta”, promit artiștii-păpușari care repetă în aceste zile pentru viitoarea premieră a Teatrului pentru Copii și Tineret Merlin, Ţara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag.

 

Spectacolul, regizat de Levente Kocsárdi, se anunţă un puzzle scenic din opt povești din Țara Rutabaga (titlul original: Rootabaga Stories), cartea lui Carl Sandburg (1878-1967), scriitor, jurnalist, poet suedezo-american, triplu laureat cu Premiul Pulitzer și deținător al unui trofeu Grammy. Volumul, apărut în 1922, a fost publicat în România în 1969 și nu a mai fost niciodată reeditată în limba română, devenind astăzi o carte pe cât de frumoasă, pe atât de rară.

Un spectacol despre acceptare, empatie, fericire și familie, despre puterile pe care le au năzdrăvăniile din piele-aurită de căprioară, despre ce se-ntâmplă dacă strănuți când nu trebuie în fața cui nu trebuie, despre cum a fost la nunta Păpușii de cârpă cu coadă de mătură și cum te dai, în sus, pe toboganul Lunii. Toate, într-o zi aproape obișnuită, de la micul dejun, la prânz.

Cele opt povești au fost adaptate și dramatizate pentru spectacol de Simona Donici și „pigmentate” cu  jucăușe inserții de slam-poetry de Mirela Iacob. Muzica originală a spectacolului este compusă de Levente Kocsárdi, iar decorul este creația lui Bajko Attila, la fel ca și foarte inspiratele păpuși construite de Tomos Tűnde. Din trupa actorilor-păpușari fac parte Mădălina Ghițescu Petre, Cristi Brătoiu, Raul Lăzărescu, Raluca Grumăzescu, Raul Bastean, Luana Uncruțiu şi Robert Copoț. Asistența de regie și reglajul „finețurilor păpușărești” au fost misiunea Mariei Gornic. Echipa de creație este întregită de Sebastian Hamburger, responsabil de video-proiecții, Lucian Moga (light-design). La pupitrul tehnic stau Ion Chipăilă (lumini), Aurelian Giuchici (sunet) și Alexandru Uncruțiu (operare video).

Este primul spectacol în România inspirat de cartea lui Carl Sandburg și prima montare dintr-o trilogie Rutabaga pe care am gândit-o de câțiva ani. Întâia călătorie în zig-zag prin Rutabaga  propune redescoperirea unor sentimente profunde, a unor obișnuințe bune precum mâncatul sănătos, plăcerea lecturii și a timpului-împreună, a unor valori precum altruismul și acceptarea diversității, o pledoarie pentru carte, joacă și evadarea în fantastic ca antidot  la plictiseală, la refugiul în internet, fast –food și înstrăinare, un ghid imaginar de călătorie  pentru orice familie mai mult sau mai puțin (dis)funcțională”, explică regizorul Levente Kocsárdi.

Regizor, actor, compozitor, Levente Kocsárdi a jucat mai mult de o sută de roluri în maghiară și română, a regizat piese clasice și contemporane, musical, theater-concert, animație, monodrame. Este director de scenă al companiei independente Arte-Factum și al stagiunii independente Nocturnalii.

Spectacolul Ţara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag propune nivele de lectură care-l fac captivant pentru o audiență fără limită de vârstă, de la copii, la adolescenți și adulți. Premiera va avea loc sâmbătă, 10 aprilie, de la ora 18, cu respectarea riguroasă a condițiilor de protecție sanitară în vigoare.

Print Friendly, PDF & Email